Titkosszolgálati információk a Bin Laden-filmben?

A CIA és a Pentagon is vizsgálódik, miután kiderült, hogy az Oscar-díjas Kathryn Bigelow, aki az al-Kaida vezérének májusi likvidálásáról készít filmet, titkosszolgálati információk birtokába juthatott.

A vizsgálatra a képviselőház belbiztonsági bizottságának vezetőjeként még augusztusban egy New York-i republikánus képviselő, Peter King tett javaslatot. Bár közleménye szerint ő attól tart, hogy az Oszama bin Ladent május 2-án likvidáló Seal Team 6 kommandós egység veszélybe kerülhet, ha a film esetleg utal a pakisztáni Abottabádban május 2-án végrehajtott akció részleteire, a Fehér Ház „nevetségesnek” ítélte ezeket az aggodalmakat. Hogy az al-Kaida vezérének haláláról filmet készítő Kathryn Bigelow titkosszolgálati információkhoz juthatott, azt a New York Times szellőztette meg augusztusban, azt állítva, az Obama-adminisztráció „magas szintű hozzáférést” biztosított az amerikai rendezőnőnek.

King egyébként korábban többször is fújt már riadót hasonló ügyek miatt: a Rupert Murdoch tulajdonában álló News of the World botránya kapcsán felvetette, hogy a lap lehallgatta-e 2001. szeptember 11. áldozatainak hozzátartozóit, de vizsgálatra szólított fel ama gyanúja kapcsán is, hogy az al-Kaida aktívan toboroz az amerikai muszlimok körében.

Ami Bigelow-t illeti, az amerikai rendezőnő úgy tűnik, biztosra akar menni, hiszen 2008-ban egy háborús alkotással, A bombák földjén-nel nyerte el a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. A film egy amerikai egységről szól, amelynek feladata bombák hatástalanítása az iraki háború idején Bagdadban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.