Titkos túszelengedés a kolumbiai őserdő mélyén

A kolumbiai szélsőbalos gerillaszervezet, a FARC kedden akarja elengedni azokat a katonákat, akiket több mint tíz éve tartanak fogva.

Legkésőbb kedden – ezt ígérte a hírhedt kolumbiai szélsőbalos gerillaszervezet. A FARC ugyanis arra készül, hogy elengedje azt az utolsó tíz katonát és rendőrt, akiket több mint tíz éve tartanak túszként fogva.

Brazíliából vasárnap érkezett két helikopter, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek jelenlétében, valahol az őserdőben felszedjék a foglyokat. A FARC és a kormányzat közti kölcsönös bizalmatlanság miatt az akció előkészületei hetekig tartottak. A fél évszázadra visszanyúló háborúban a gerillák egykori több száz túszt is ejtettek, akiket alkualapnak tekintettek bebörtönzött társaikért cserében.

A leghíresebb szabadulás a 2002-ben elrabolt elnökjelölt, a kolumbiai-francia állampolgárságú Ingrid Betancourté volt. Az asszonyt a biztonsági erők 2008-ban csellel, a Vöröskereszt jeleit viselő helikopterrel hozták ki a gerillák fogságából további 14 tússzal, köztük három amerikai CIA-ügynökkel együtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.