Titkos találkozó Izraelben, a koalíció jegyében

Titkos találkozóra került sor az izraeli média szerint Benjámin Netanjahu kijelölt kormányfő, jobboldali Likud vezetője és Cipi Livni, a centrista Kadima párt irányítója között egy lehetséges koalíciós kormány létrehozásának jegyében.

A két vezető politikus szerdán este folytatott több órás megbeszélést Livni Tel-Aviv-i otthonában tanácsadóik társaságában. Az elképzelések szerint Netanjahu állna három évig a kormány élén, majd a kormányzati ciklus fennmaradó 1 év 8 hónapja alatt Livni venné át a miniszterelnöki tisztséget.

Az izraeli sajtó úgy tudja, hogy a találkozón Livni és Netanjahu álláspontja közeledett egymáshoz, de a kompromisszumos megállapodásig nem jutottak el.

Netanjahunak március 19-ig kell megalakítania kormányát, de a Simon Peresz államfő meghosszabbíthatja ezt a határidőt április 3-ig.

A február 10-i választásokon a Kadima 28 mandátumot kapott, a Likud 27-et, de Netanjahu számíthat a 120 fős kneszetben legalább 61 képviselőre a vallásos, valamint a szélsőjobboldali pártok támogatásának köszönhetően.

Netanjahu (balról) átveszi a kormányalakítási megbízást Peresz elnöktől
Netanjahu (balról) átveszi a kormányalakítási megbízást Peresz elnöktől
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.