Titkos amnesztia IRA-terroristáknak

A 62 éves John Downey szabadon bocsátása mély megdöbbenést váltott ki Nagy-Britanniában.

A férfi ellen az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egyik legszörnyűbb merényletével összefüggésben emeltek vádat. 1982. július 20-án a királyi lovasság egysége kensingtoni főhadiszállásáról a Buckingham-palota felé haladt, amikor felrobbantottak mellette egy személygépkocsit.  Négy fiatal katona életét vesztette, több mint harmincan (részben turisták) megsebesültek.

Mint most a sajtó  feleleveníti, Downey az autóban talált ujjlenyomatok alapján hamar gyanúsítottá vált, de a brit kormány Észak-Írországért felelős minisztere nem találta elegendőnek a bizonyítékokat ahhoz, hogy kérelmezze a férfi kiadatását az ír kormánytól. Downeyt tavaly májusban – vagyis több mint harminc évvel a merénylet után – a gatwicki repülőterén, úton Görögország felé tartóztatta le a rendőrség. Tárgyalása januárban kezdődött volna, de az előzetes meghallgatások során kiderült: Downey és az IRA közel kétszáz  tagja – a nagypénteki egyezmény keretében kidolgozott amnesztia alapján – levélben kapott biztosítékot a brit kormánytól, hogy a jövőben nem kell rendőrségi eljárásoktól tartania. A most szabadon engedett Downey 2007-ben úgy kapta meg ezt a garanciát, hogy érvényes volt ellene a Scotland Yard letartóztatási parancsa.

A közvélemény előtt Tony Blair munkáspárti kormányának gesztusa eddig titokban maradt. John Downey előtárgyalása során a Munkáspárti kormány több politikusa arra figyelmeztetett, hogy a per veszélybe sodorhatja az északír békefolyamatot. Miután az IRA-val kötött kompromisszum e súlyos részlete nyilvánosságra került, Peter Robinson, az autonóm északír kormány koronahű feje lemondással fenyegetőzött,  ha a bűnözőknek tett ígéretet nem vonják vissza, és nem indul átfogó vizsgálat az ügyben. A Hyde Park-i tragédiában elhunytak hozzátartozói csalódottságuknak adtak hangot, amiért a felmentő dokumentum megfosztotta őket az igazságszolgáltatástól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.