Ügynökökre vadásznak a cseh anarchisták

A cseh anarchisták kampányt indítottak a rendőrségi titkos ügynökök leleplezésére. A rendőrségnek ugyan nem tetszik a dolog, de beismeri, hogy az anarchistáknak ez a tevékenysége nem sérti a hatályos törvényeket - írta hétfőn a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

A tekintélyes újság szerint eddig nagyjából egytucatnyi titkos ügynök fényképe és különböző személyes adata került nyilvánosságra.

"Titokban működnek (az ügynökök), hogy biztonságban érezhessék magukat. Ez azonban azonnal szertefoszlik, ha saját fegyverüket fordítjuk ellenük" - olvasható az Alerta radikális baloldali szervezet honlapján, ahol bejelentették az "ügynökök felfedésével foglalkozó egység" létrehozását.

"A jelenséget természetesen problematikusnak és szerencsétlennek tartjuk, a törvényeket azonban eddig nem sértették meg" - reagált a helyzetre a cseh országos rendőr-főkapitányság.

"Ha szolgálat közben beavatkozást hajtanak végre, akkor a rendőrök már nem magánszemélyek. Fényképet vagy videofelvételt készíteni viselkedésükről nem törvénybe ütköző" - pontosította a rendőr-főkapitányság álláspontját Ivana Nguyenová szóvivő.

A Lidové Noviny úgy tudja, az anarchisták ezzel kívánják megbosszulni, hogy a rendőrség néhány hónapja előzetes őrizetbe vette a mozgalom két tagját terrorcselekmény előkészítésének gyanújával. Az anarchisták tagadják, hogy valóban terrorista támadást készítettek volna elő egy katonai vonatszerelvény ellen.

Milan Chovanec belügyminiszter a témával kapcsolatban azt mondta, hogy a dolog nem új, és a múltban is voltak ilyen esetek. Szerinte a rendőrségnek megvannak az eszközei ahhoz, hogy az ilyen kampányok ellen védekezzen. Részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni. Korábban romaellenes tüntetéseket tartó jobboldali szélsőségesek tették fel a világhálóra az ellenük fellépő rendőrök fotóit.

Az újság szerint a cseh anarchista mozgalom az utóbbi időben radikalizálódik, de emberek elleni támadásokat eddig nem hajtott végre. Rendőrségi autókat több esetben is felgyújtottak vagy megrongáltak az utóbbi hónapokban, de a tetteseknek nem sikerült nyomára akadni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.