Titkolóztak a cseh minisztériumok, feljelentették őket

A legolvasottabb prágai hírportál feljelentette a cseh minisztériumokat és az összes állami hivatalt, mert mert nem voltak hajlandók közölni, hogy mennyi a vezetőiknek és a szerződéses munkatársaiknak a bére és idén mekkora prémiumokat kaptak.

A www.aktualne.cz leglátogatottabb cseh hírportál felkérésére Tomás Sokol prágai sztárügyvéd feljelentette a kormányhivatalt, a külügyi tárcán kívül az összes minisztériumot, továbbá az állami cégeket is, mert nem voltak hajlandók közölni, hogy mennyi a vezetőiknek és a szerződéses munkatársaiknak a bére és idén mekkora prémiumokat kaptak.

Csak a cseh külügyminiszétium adta meg a vezetők fizetését: Karel Schwarzenberg 146 ezer koronát keres
Karel Schwarzenberg

- Az állami hivatalok egyetlen kivételtől eltekintve azzal érveltek, hogy a kért adatok közlése személyiségi jogokat sértene. Megfeledkeztek azonban arról, hogy a Legfelsőbb Bíróság májusi jogerős döntése értelmében minden olyan tisztségviselő bére nyilvános, akit a költségvetésből fizetnek - közölte megkeresésünkre a neves ügyvéd. Jakub Unger hozzátette: - Azért kérjük ezeket az adatokat, mert a megszorító intézkedések és a jóléti kiadások drasztikus lefaragása ellenére az állami hivatalokban még mindig szinte szórják a közpénzeket. Nemrég derült ki például, hogy a Cseh Államvasutak (CD) havi 270 ezer koronáért (hozzávetőleg 2,7 millió forint – a tudósító megjegyzése) napi négy órányi munkaidőben alkalmazta a prágai állatkert volt igazgatóját, aki az utasok panaszaival kapcsolatos ügyintézést ellenőrizte, valójában alig járt be a hivatalába. Mégis csak akkor bocsátották el, amikor a sajtó megszellőztette ezt a tényt. Nem ő az egyetlen ilyen eset – érvelt a hírportál főszerkesztője.

A prágai külügyi tárca szóvivője az aktualne.cz kérésére közölte, hogy Karel Schwarzenberg fizetése havi 146 ezer, a három államtitkáré pedig 84 745 korona. Az utóbbiak együtt az idén együtt 291 ezer korona jutalmat kaptak. A szerződéses munkatársak számát lényegesen csökkentették, s havonta legfeljebb 30 ezret folyósítanak nekik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.