Titkolják, mennyiért szabadult a Külügyminisztérium a New York-i pertől

További követelések nélkül szűnik meg az a polgári per, amelyet egy floridai adótanácsadó cég indított tavaly a magyar Külügyminisztérium, valamint két magánszemély ellen egy New York-i bíróságon - derül ki most iktatott bírósági iratokból.

További követelések nélkül szűnik meg az a polgári per, amelyet egy floridai adótanácsadó cég indított tavaly a magyar Külügyminisztérium, valamint két magánszemély ellen egy New York-i bíróságon - derül ki most iktatott bírósági iratokból. A háttérben a New York-i főkonzulátus évtizedek óta elmaradt ingatlanadó-hátraléka áll: New York állam több mint 100 millió dollárt követelt Magyarországtól, ám a külügy - több más országhoz hasonlóan - úgy vélte, hogy a diplomáciai célú ingatlan után a mentesség alapján nem kell adót fizetni.

A jogvita évek óta húzódott már, amikor a Külügyminisztérium megbízta a H. Elliott Greene és Társai adótanácsadó céget, hogy alkudja le a tartozást. Időközben azonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter - kiváltva Michael Bloomberg New York-i polgármester felháborodását - viszonossági alapon eltörölte a külföldi diplomáciai ingatlanokra vonatkozó adót. Arra hivatkozott: máskülönben az USA adófizetőit érné több százmillió dolláros kár, hiszen az Egyesült Államok sem fizet külföldi ingatlanai után. Ekkor a magyar külügy felmondta az adótanácsadó cég megbízását, mire az az elmaradt sikerdíjra hivatkozva beperelte a külügyet, 44 millió dollárt (9,5 milliárd forint) követelve.

Az ügy most peren kívüli megyegyezéssel ért véget. A szűkszavú dokumentumot a két fél jogi képviselői jegyzik, de megkeresésünkre elhárították, hogy megmondják: menynyit is fizet a magyar állam peren kívül a New York-i ingatlanügyben.Más forrásból úgy tudjuk: 100-150 ezer dollárról van szó, azaz mintegy 22-33 millió forintról. Ez a töredéke az eredeti követelésnek. A meglehetősen obskurusnak tűnő cégnél - amelynek egy kisvállalkozásokat figyelő honlap szerint 1-4 alkalmazottja van - a sikerdíj több évtizedes bevételének felelt volna meg. Az elmúlt két napban sem floridai székhelyükön, sem egy megadott északkarolinai számon nem értünk el nyilatkozatképes munkatársat. Az összeg szerintük azért járt volna nekik, mert sikerrel alkudtak le 88 millió dollárt - azaz a követelt sikerdíj kétszeresét - a New York-i városházán a manhattani magyar ingatlan felhalmozódott adóhátralékából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.