Tiszteletreméltó címmel ruházta fel II. János Pált XVI. Benedek

XVI. Benedek pápa venerabilis - azaz tiszteletreméltó - címmel ruházta fel szombaton elődjét, II. János Pált, illetve XII. Pius pápát - jelentette be a Vatikán.

A II. világháború idején a katolikus egyház élén álló XII. Pius tiszteletre méltó címmel történt felruházása meglepetés volt minden vatikáni megfigyelő számára. A "tiszteletreméltó" cím megadása az utolsó lépés a boldoggá avatás előtt: ehhez még arra van szükség, hogy mindkét egykori pápa esetében elismerjék, történt legalább egy olyan csoda, amely nekik köszönhető.

A pápa annak ellenére hagyta jóvá a XII. Pius hősi erényeiről szóló rendeletet, hogy több zsidó szervezet szerint a II. világháború idején az egyházfő nem tett meg minden tőle telhetőt a holokauszt megállításáért. Joseph Ratzinger, a német pápa, korábban többször is védelmébe vette XII. Piust.

Egy hónappal XII. Benedek áprilisi szentföldi látogatása után Gumpel atya, a XII. Pius boldoggá avatási ügyével megbízott posztulátor kifejtette, hogy a pápa aggódik, nehogy a boldoggá avatási ügy felgyorsításával rosszabbodjanak a katolikus egyház és a zsidók közötti kapcsolatok.

XVI. Benedek titkos, illetve titkosítás alatt lévő vatikáni levéltári dokumentumok alapján meg van győződve arról, hogy XII. Pius számos zsidót mentett meg Európában azzal, hogy római és külföldi egyházi intézményekben rejtette el őket, s azért hallgatott, nehogy nehezítse a sorsukat.

II. János Pál boldoggá avatási eljárását XVI. Benedek szokatlanul gyorsan, elődjének halála után két hónappal megkezdte - eltérve attól a hagyománytól, hogy öt évet várni kell a halál után. Boldoggá avatása olasz sajtóértesülések szerint 2010 tavaszán, a pápa halálának 5. évfordulóján, vagy 2010 októberében várható. II. János Pál 1978. október 16-án került a pápai trónra.

A pápa szombaton jóváhagyta Jerzy Popieluszko atya boldoggá avatását. A lengyel katolikus papot az SB lengyel titkosszolgálat három tisztje 1984. október 19-én elrabolta, miután misét mutatott be a közép-lengyelországi Bydgoszcsban. Elrablói halálra kínozták, majd holttestét Varsótól 120 kilométerre északra a Visztulába dobták.

Popieluszko atya boldoggá avatási eljárása 2001-ben kezdődött meg, és a pápa tavaly hozzájárult, hogy gyorsított eljárásban folytassák le a boldoggá avatást. Tekintettel mártírhalálára, az ő esetében csodára nincsen szükség, hogy boldoggá avathassák.

A katolikus egyház történetében XVI. Benedek elődje, II. János Pál avatta a legtöbb szentet - 442 - és boldogot - 1338 - pápasága alatt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.