Tiszteletbeli konzulátust nyitottunk Szudánban

A képviselet megnyitását azután jelentették be, hogy Martonyi János külügyminiszter részt vett július 9-én a Dél-Szudáni Köztársaság megalakulásának ünnepélyes kikiáltásán.

Hivatalos látogatást tett Szudánban július 7-10. között Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, aki Kartúmban ünnepélyes keretek közt megnyitotta Magyarország tiszteletbeli konzuli képviseletét, és megbízta Juszuf Ahmed Eltayt annak vezetésével - tájékoztatta a tárca hétfőn az MTI-t.

A látogatás során Hóvári János tárgyalásokat folytatott szudáni partnerével, Rahamtalla Mohamed Oszmán államtitkárral és Ibrahim Mahmúd Hamíd belügyminiszterrel. A magyar helyettes államtitkár és szudáni partnere egyetértési nyilatkozatot is aláírt a két ország külügyminisztériuma közötti együttműködésről.

Hóvári Jánost útjára üzleti delegáció is elkísérte, amelynek tagjai a szudáni Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett különprogramon vettek részt, és tárgyalásokat folytattak szudáni partnereikkel vízügyi, informatikai, energetikai és mezőgazdasági projektek megvalósításáról. 

Hóvári János Dzsubában, Dél-Szudán fővárosában Martonyi János külügyminiszter képviseletében vett részt július 9-én a Dél-Szudáni Köztársaság megalakulásának ünnepélyes kikiáltásán. A helyettes államtitkár Dzsubában megbeszélést folytatott Peter Adok Nyaba felsőoktatási miniszterrel.

A közlemény szerint a magyar-szudáni kapcsolatokban Martonyi János külügyminiszter 2011. májusi, kartúmi látogatása hozott áttörést. A felek akkor megállapodtak a kétoldalú együttműködés kölcsönös fejlesztéséről, különösen gazdasági területen. Szudán hagyományosan fontos partnere Magyarországnak az afrikai térségben. Az 1970-es, 1980-as években mintegy 120 szudáni szerzett diplomát magyar egyetemeken, főleg orvosi, állatorvosi és mérnöki karon. Közülük ma sokan töltenek be vezető tisztségeket az államigazgatásban és az üzleti életben.

A Külügyminisztérium közölte: Magyarország érdekelt abban, hogy továbbfejlessze együttműködését Szudánnal, és harmonikus együttműködést hozzon létre a születőben lévő dél-szudáni állammal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.