Tinik lincseltek meg egy arab fiút Jeruzsálemben

Az oktatási rendszer és a nevelés csődjének nevezte Simon Peresz izraeli államfő az esetet, amikor zsidó tinédzserek bandája majdnem meggyilkolt egy arab fiút vasárnap Jeruzsálem belvárosában.

Az elnök az éves nevelési konferencián szólította fel a tanárokat és a szülőket, hogy ne csak bátor, de nemes lelkű fiatalokat is neveljenek. A lincselést elítélte Benjamin Netanjahu miniszterelnök és több neves izraeli politikus is. Hét fiatalt tartóztatott le a rendőrség, egy közülük mindössze tizenhárom éves. Egy lány is van a csoportban.

A mostani bűncselekmény azért zaklatta fel az izraeli közvéleményt, mert példátlan, hogy arabellenes jelszavakkal ötvenen támadjanak négy másik fiatalra, akik feltehetőleg nem provokálták a támadást. Ráadásul több százan nézték az esetet, és nem akadályozták meg. A támadás áldozata a földön feküdt és nem volt már pulzusa, amikor a mentők a helyszínre érkeztek. Újra kellett éleszteni, napokig volt lélegeztető gépen. (Az egyik letartóztatott azt állította, hogy a megtámadott fiú, Dzsamal Dzsulani az anyját gyalázta. A másik tettes később azt mondta: „Tőlem akár meg is halhat. Ő egy arab, minek jött ide, biztos azért, hogy lányokra vadásszon”. A Facebookon egy szemtanú azt írta, hogy a támadást nem provokálta ki senki, a támadók „arabot akartak ölni”.)

Az izraeli média gyűlöletbűnként jellemzi az esetet, és az izraeli fiatalok körében elterjedt szélsőséges nézeteket elemzi. A felmérések szerint az iskolások nem ismernek arabokat, és nem akarják, hogy a szomszédságukban arabok lakjanak. Dzsulani családja a palesztinok lakta Kelet-Jeruzsálemben él. Szinte ugyanekkor gyújtóbombát hajítottak a megszállt területen, a Jeruzsálemhez közeli Bat Ajin településnél egy arab taxira, hatan majdnem benne égtek. Nem sokkal korábban zsidó iskoláslányok arab lányokra támadtak a jeruzsálemi villamos vasúton. Az izraeli oktatási miniszter elrendelte, hogy tanévkezdéskor az iskolákban vitassák meg a lincselést. Mások viszont azt mondják: a támadás a telepesek közötti szélsőséges, terrorista erőkkel van összefüggésben, a Netanjahu-kormány ez ellen nem tesz semmit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.