Tinédzser terrorista robbantott volna a karácsonyfa-állításon

Az amerikai hatóságok egy pokolgépnek álcázott szerkezettel lépre csaltak egy feltételezhető iszlamista terroristát Oregon állam Portland városában.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei júniusban kapcsolatba léptek a 19 éves, szomáliai születésű, amerikai állampolgárságú Mohamed Osman Mohamuddal, mert kiderült róla, hogy rendszeresen levelezik valakivel Pakisztán északnyugati, törzsek uralta részéből, ahol tálib lázadók és az al-Kaida terrorhálózat sok embere él és támadásokat hajt végre - közölte Arthur Balizan, az FBI egy magas rangú ügynöke. A pakisztáni emberről feltételezhető, hogy köze van terrorista tevékenységhez - tette hozzá.

A magukat szélsőséges muzulmánnak álcázó FBI-ügynökök többször találkoztak az Oregonban élő fiatal szomáliaival, aki elmondta nekik, hogy 15 éves kora óta akar csatlakozni a muzulmánok szent háborújához, dzsihádhoz, valamint hogy feltett szándéka végrehajtani egy nagy támadást. Olyan tervet dédelgetett, hogy Portland belvárosában robbantást hajt végre a belvárosi karácsonyfa-állító ünnepségen. Balizan szerint az ügynökök több lehetőséget is adtak neki arra, hogy elálljon ettől a tervétől, de állítólag hiába. Ezért elhatározták, hogy lépre csalják. Biztosítottak neki egy kisteherautót, amelyről azt állították, hogy valódi pokolgépet rejt, és ezt mobiltelefon segítségével felrobbanthatja.

A robbantás péntek délután Portlandben természetesen nem sikerült. Miután a szomáliai tárcsázta a megfelelő számot a telefonján, az FBI őrizetbe vette. Elfogásakor ellenállást tanúsított, és azt kiabálta: Allah Akbar! (Nagy az Isten!) A hatóságok szerint az akció során senki nem volt veszélyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.