Timosenkóék a „nyelvi Csernobil” ellen

Önkormányzati szinten akarja útját állni az államfő által kedden aláírt nyelvtörvénynek a Julija Timosenko vezette Batykivscsina (Haza) köré tömörült Egyesült Ellenzék.

– Meg kell akadályozni a „nyelvi Csernobilt” – idézte a Batykivscsina sajtóosztályát az Unian hírügynökség. A párt szerint alkotmányellenes a Viktor Janukovics államfő által szignált törvény, amely lehetővé tenné, hogy regionális szinten második hivatali nyelv legyen az a kisebbségi nyelv, amelynek képviselői tíz százalék felett élnek az adott területen. Ez Kelet-Ukrajnában és a Krím-félszigeten az orosz és a krími tatár, Kárpátalján pedig a magyar nyelvnek biztosítana többletjogokat.

A radikális nacionalistákat is magába foglaló Egyesült Ellenzék ígérete szerint az „orosz imperializmus feléledését bizonyító” törvényt azonnal érvénytelenítik, ha az október végi parlamenti választásokon többséget szereznek a Janukovics mögött álló, az oroszajkúak 20 milliós táborára épító Régiók Pártjával szemben. Kérdés azonban, hogy ki állhat majd az Egyesült Ellenzék pártlistája élén, miután a kijevi Központi Választási Bizottság a héten úgy döntött: nem indulhat a választásokon Timosenko. Az egykori kormányfő ugyanis tavaly ősz óta hétéves börtönbüntetését tölti a hivatalos Kijev szerint előnytelen orosz–ukrán gázszerződés 2009-es aláírása miatt.

Jelenleg újabb eljárás is folyamatban van vele szemben, többek között gyilkosságra való felbujtás gyanújával. A Timosenko elleni fellépést Brüsszel Janukovics politikai bosszújának tekinti.

Timosenko-hívek tüntetése 2010 augusztusában. Az EU bosszút sejt
Julija Timosenko melletti kijevi tüntetés augusztusban. A volt miniszterelnök ellen folyó perben hét év börtönt kér rá az ügyészség, az orosz–ukrán gázszerződések miatt. Az EU politikai bosszút sejt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.