Timosenko: Ne menjetek haza!

A hét évre ítélt exkormányfő kiszabadult, tolószékben ment a tüntetők közé. "Nem ismertem rá Kijevre" – mondta több ezer ember előtt a Majdanon.

Ukrajna felszabadítói vagytok, akik egy új országot hoztak létre – ezzel a megjegyzéssel kezdte szabadulása utáni első nyilvános beszédét Julija Timosenko ukrán exkormányfő a Majdanon, a november óta tartó kormányellenes tüntetéssorozat központi helyszínén.

Timosenko szombat délután, a parlament rendkívüli ülésének a döntése nyomán hagyhatta el a harkivi Ukrzaliznyitsza börtönkórházat. Azonnal Kijevbe repült. El-elcsukló hangon tolószékből szólt a Majdanon összegyűlt több ezer hívéhez. Azt mondta, egyetlen ellenzéki tüntetőnek sincs joga elhagyni a teret, amíg el nem éri a célt, valódi változást Ukrajnában, és amíg nincs olyan hatalom, amelyik nem hagyja, hogy Ukrajna valaha egyszer még visszalépjen a szombaton menesztett elnök, Viktor Janukovics fémjelezte korszakba. Minden politikus nevében bocsánatot kért a helyzet elfajulásáért.

Megígérte, hogy nyílttá teszi a politika „nagy színházát”, a közvélemény pedig ezután tudni fogja, hogy a háttérben mi történik. Szerinte Janukovicsot is kényszeríteni kell, hogy kiálljon a Majdan elé. Megbocsátani viszont nem akar. "Nem menthetjük fel azokat, akinek megengedték, hogy fiataljaink szívébe golyót eresszenek. Ezek a golyók mindannyiunk szívébe behatoltak és ott is maradnak ” – mondta az elmúlt hét véres összetűzéseinek a halálos áldozatairól. „A hősök soha nem halnak meg” – morajlott végig eközben az exkormányfő egyik fordulata újra és újra a tömegen.

Nem mintha Timosenko egyértelmű sikert aratott volna a megjelenésével. Sokan őt okolják a 2003-as forradalom utáni káosz miatt, az érkezésekor pedig tucatnyi tüntető vonult el a Majdanról azzal a felkiáltással, hogy őket az exkormányfő nem képviseli. Akadtak olyanok is, aki maradtak, de csak hogy hangos pfújolással szakítsák meg a beszédet.

Timosenko fejet hajtott az áldozatok előtt

Timosenkót Kijevben egyébként először a Hrusevszkij utcába vitték. A november óta tartó kormányellenes tüntetéssorozat első véres összetűzései itt törtek ki, a volt miniszterelnök pedig elment fejet hajtani a halálos áldozatok előtt, akiknek az utcában emlékhelyet emeltek. „Boldog vagyok, hogy egy új Ukrajnába térhetek vissza. Hogy vége a diktatúrának, a bűnözésnek, a törvénytelenségnek és a klánpolitikának is. Bár tudnátok, hogy hányszor akartam itt lenni, hogy fogjam azoknak a kezét, akik soha nem adták fel. Ti vagytok a legjobbak a világon. Dicsőséget Ukrajnának!” – mondta érezhető meghatottsággal az emlékhelynél összegyűlt híveinek.

Az egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint a zavargásokban 88 ember halt meg.

Három éve ítélték el, hét év börtönt kapott

Timosenkót 2011-ben ítélték hét év börtönre. Ügyészségi vádak szerint 200 millió dollárost kárt okozott országának az akkori ukrán–orosz gázszerződés aláírásával. A mostani válság közvetve miatta robbant ki, november 21-én ugyanis a kormányzó Régiók Pártja jóvoltából nem ment át a parlamenten az a törvénycsomag, amely az ő gyógykezelését lehetővé tette volna, és amelyet az Európai Unió feltételül szabott az Ukrajnával kötendő társulási szerződés és szabadkereskedelmi egyezmény aláírásához.

A Majdanra először EU-integrációért tüntetni mentek ki az emberek, és csak később nőtte ki magát kormányellenes demonstrációsorozattá a dolog. Ami Timosenko perét illeti, az exkormányfő, az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt politikai vádakról beszélt, bosszúhadjárattal vádolva Janukovicsot a hatalmi rivális ellen.

Visszatérés a politikába?

Hogy Timosenko milyen szerepben tér vissza a politikába, az egyelőre nem világos. Erről most a Majdanon csak annyit mondott, „újra munkába áll”, de tüntetőket kitartásra szólító megjegyzést ellenzéki körökben aligha fogadták üdvrivalgással. Az ellenzék ugyanis nyugati közvetítéssel pénteken írt alá egy megállapodást a válság politikai rendezéséről, amelynek az egyik feltétele, hogy a tüntetők hagyják abba, a kormányellenes milíciák pedig adják át a fegyvereiket.

Ezt szeretné egyébként a Timosenko mögött álló vezető ellenzéki párt, a Batykivscsina (Haza) is, amelyet az exkormányfő távollétében Arszenyij Jacenyuk vezet. Eddig egyébként csak a szélsőjobboldali, nyíltan a fasizmussal kacérkodó Pravij Szektor (Jobboldali Szektor) jelezte, hogy marad a kijevi utcákon. Még szombat, vagyis Janukovics menesztése után is.

Julija Timosenko szabadlábon
Ukrainian opposition leader Yulia Tymoshenko reacts after she was freed in Kharkiv February 22, 2014. Tymoshenko was freed on Saturday from the hospital where she had been held under prison guard for most of the time since she was convicted in 2011. The former prime minister, a bitter rival of President Viktor Yanukovich, waved to supporters from a car as she was driven out of the hospital in the northeastern city if Kharkiv, a Reuters photographer said. Tymoshenko, 53, was jailed in 2011 for abuse of office over a gas deal with Russia but her supporters and Western leaders say her trial was politically motivated. REUTERS/Inna Petrykova (UKRAINE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) - RTX19B7X
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.