Timosenko szerint Ukrajna még meggondolhatja magát

Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő arra kérte az Európai Uniót, hogy "habozás és feltételek nélkül" írja alá Ukrajnával a társulási megállapodást, ha Viktor Janukovics elnök az utolsó pillanatban meggondolná magát Vilniusban.

A megromlott egészségi állapotú, rabként kórházban fekvő ellenzéki vezető a csütörtökön kezdődő kétnapos uniós keleti partnerségi csúcs kezdete előtt honlapján közzétett üzenetében megismételte, hogy hazája európai integrációjáért kész börtönben is maradni.

Csekély esélyét látja azonban annak, hogy a csúcson Janukovics elnök mégis a megállapodás aláírása mellett döntene.Timosenko magyarázata szerint a civil társadalom és az ellenzék még túl gyenge ahhoz, hogy bármit is megváltoztasson az országban. A volt kormányfő úgy látja, hogy hazájában gyors hanyatlásnak indulhat a demokrácia. Arra kérte ezért az európai vezetőket, hogy tegyenek meg mindent a 2015-ben sorra kerülő elnökválasztások tisztaságáért.

Julija Timosenkót a Kijev számára előnytelen 2009-es, máig érvényben lévő orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása miatt ítélték hét év börtönbüntetésre. A Nyugat szemében a politikus az ukrajnai szelektív igazságszolgáltatás jelképévé vált.

Az unió egyik fő feltételként szabta a társulási megállapodás megkötéséhez, hogy engedjék ki külföldi gyógykezelésre Timosenkót. Az ellenzéki politikus rögtön azután, hogy egy hete az ukrán kormány rendeletben leállította a társulási megállapodás aláírásának felkészülési folyamatát, közölte, kész lemondani a szabadságáról, ha mégis megköti az EU Ukrajnával a megállapodást. "Ha Ön rászánja magát a megállapodás aláírására, én még ugyanazon a napon arra fogom kérni az európai vezetőket, hogy feltétel nélkül írják alá a szerződést" - üzente Janukovics elnöknek. Az Ukrajna európai integrációjáért országszerte tüntetőkkel való szolidaritása jeléül pedig Timosenko hétfőn éhségsztrájkot kezdett.

Pártsemlegességet hirdettek 

Minapi tévéinterjújában Janukovics leszögezte: Ukrajna akkor írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval, amikor a feleknek sikerül "normális" feltételekben megállapodniuk, és az ország gazdaságilag is készen áll rá.Múlt csütörtök óta tartanak Ukrajnában az EU-párti megmozdulások Kijevben és több vidéki városban.

Vasárnap volt az eddigi legnagyobb méretű tüntetés az ukrán fővárosban, amelyen becslések szerint mintegy százezren vettek részt. A demonstrációk civil kezdeményezésre indultak, majd a parlamenti ellenzék vezető politikusai álltak az élére. A kijevi tüntetők között mostanra az a döntés született, hogy pártsemlegessé teszik a megmozdulást, és nem viselnek pártjelképeket. Szerdán több ezer egyetemista lépett sztrájkba Kijevben, és csatlakozott az integráció melletti demonstrációhoz.

Timosenko hívei tüntetnek Kijevben
Timosenko hívei tüntetnek Kijevben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.