Timosenko párttársai kivonultak a parlamentből

– Azonnal szüntessék meg ezt az erkölcstelen és törvénytelen megfigyelést! – követelte a parlament ülésén a Julija Timosenko Blokkja–Haza (BJUT–B) parlamenti frakciójának feje a Rada csütörtöki ülésén. Andrej Kozsemjakin vezetésével a párt képviselői ezután elhagyták az üléstermet. A párt jelezte: elfogadhatatlan, hogy a fogva tartás körülményeit illetően nem veszik figyelembe követeléseiket.

Dalia Grybauskaite litván elnök vizitál Timosenkónál. Kezelés alatt.
Lithuania's President Dalia Grybauskaite (L) holds the hand of jailed Ukrainian opposition leader Yulia Tymoshenko during her visit to a hospital in Kharkiv May 11, 2012. Grybauskaite warned the Ukrainian leadership on Friday that a "crisis of trust" was growing between Ukraine and its European partners over jailed opposition leader Yulia Tymoshenko which could block its hopes of a future in mainstream Europe. REUTERS/Lithuanian Presidential Press Service/Handout (UKRAINE - Tags: POLITICS CRIME LAW HEALTH TPX IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

– Elegünk van abból, hogy folyamatosan megalapozatlan állításokkal szemben kell védekeznünk – fakadt ki ugyanakkor a büntetés-végrehajtási igazgatóság helyettes vezetője. Andrej Lapinszkij szerint minden törvényt betartanak, a tavaly hét évre elítélt egykori kormányfőt fogva tartásakor nem érte jogsérelem. Timosenko harkovi börtönéből április végén került gerincbántalmai miatt kórházba. Az 51 éves politikus szerint kényszer alatt, ütlegelésektől kísérve szállították át. Nyilatkozatai nyomán az EU is kifogást emelt a fogva tartás körülményeit illetően, ahogyan korábban az ítélettel szemben is. (Timosenkót hivatalosan azért ítélték el, mert hatáskörét túllépve, előnytelen feltételekkel kötötte meg Moszkvával a gázszerződést 2009-ben. A szerződést orosz részről Vlagyimir Putyin orosz kormányfő – május óta ismét elnök – írta alá. Moszkva visszautasítja, hogy a megállapodás törvénysértő volna, így nem is kívánja a feltételeket újratárgyalni Kijevvel. Az ítéletet Brüsszelhez hasonlóan politikainak minősíti. Igaz, az EU, élén Németországgal az ügy mögött elsősorban a jelenlegi elnök, Viktor Janukovics bosszúját látja, és a leszámolás szándékát a 2010-ben elnökválasztáson szűken legyőzött ellenfelével szemben, aki az ősszel esedékes parlamenti választásokon ismét növelheti ellenzékbe szorult pártja támogatását.)

Az ügy kapcsán fagyossá vált a viszony Ukrajna és az EU között is, amely nem kívánja életbe léptetni a társulási szerződést, amíg Timosenko ügye nem rendeződik. Veszélyben a júniusban induló lengyel–ukrán rendezésű futball-Eb is: az ukrajnai mérkőzések megtekintésétől a legtöbb magas rangú európai politikus távol kíván maradni, ha addig nem engedik szabadon Timosenkót. A harkovi kórházban több európai politikus is meglátogatta. Legutóbb az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése által küldött bizottság egyik tagja járt nála. Az 37 éves észt Mailis Reps – aki 27 évesen egy éven át országa oktatási minisztere is volt – "nagyon erős asszonynak" nevezte Timosenkót háromórás találkozójuk után.

– Az EU egyetlen esetben sem támasztotta alá bizonyítékokkal kifogásait – jelentette ki csütörtökön Nyikolaj Azarov. Az ukrán kormányfő szerint az ország jogintézményeit és választási rendszerét szabályozó törvények az EU ajánlásainak figyelembevételével születtek. A politikus ezzel az EU Bizottsága által jóváhagyott jelentésre reagált, amely szerint Ukrajnában jelentősen romlott a demokratikus intézmények helyzete tavalyhoz képest.

Timosenko ellen egy második eljárás is folyamatban van, amely szerint az egykori kormányfő a 90-es években az általa alapított Ukrajna Egységes Energetikai Rendszerei (JeESZU) cégen keresztül pénzt sikkasztott el. A vállalat gázszerződést kötött a Gazprommal, amire az akkor Pavel Lazarenko által vezetett ukrán kormány garanciát is vállalt. A JeESZU az eladott földgázért a pénzt nem fizette ki, hanem offshore cégnek juttatta, a Gazprom így a kormánygarancia révén jutott csak pénzéhez.

2001-ben – az akkor épp Leonyid Kucsma elnökkel összekülönböző – Timosenkóval szemben már indult egy eljárás. Akkor 500 millió dolláros károkozással és azzal vádolták meg a politikust, hogy Pavel Lazarenkónak adott kenőpénzzel jutott a cég a kormánygaranciához. Az ügy végül a 2004-es narancsos forradalom és Timosenko, valamint Viktor Juscsenko győzelme után zárult le.

Eközben viszont pénzmosásért az Egyesült Államok letartóztatta Pavel Lazarenkót. Az egykori kormányfő jelenleg is tengerentúli börtönében ül. Pere során a JeESZU és Timosenko neve is felmerült. Az ítélet szerint Lazarenko 200 millió dolláros garanciát nyújtott a "kivételezett helyzetben lévő JeESZU-nak", amely akkor Timosenko vezetése alatt állt.

Washington többször is jelezte, hogy mindez nem jelenti Timosenko érintettségét a Lazarenkóval szembeni ügyben. Az Egyesült Államok ugyan kifejezte aggodalmát Timosenko fogva tartásának körülményeit illetően, ám tiltakozásának hangja jóval enyhébb az EU politikusainál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.