Timosenko nem akar útban lenni

A hivatali hatáskör túllépése miatt hét évre ítélt ukrán exkormányfő nem szeretné, hogy országa és az Európai Unió társulási szerződését az ő sorsától tegyék függővé. Kórházban, folyamatos megfigyelés alatt áll, de nem engedi, hogy ukrán orvosok vizsgálják.

A személye nem lehet akadály – mondta a 2009-es orosz–ukrán gázmegállapodás aláírása miatt hivatali hatáskör túllépéséért hétéves börtönre ítélt Julija Timosenko Gurmai Zita európai parlamenti képviselőnek. Az Európai Szocialisták Pártja nőtagozatának elnöke a harkivi kórházban kereste fel Timosenkót. Mindenféle hírek járnak az állapotáról, ezért személyesen akart meggyőződni arról, milyen helyzetben van – mondta a Népszabadságnak a magyar képviselő, aki két kolléganőjével, egy német és egy bolgár EP-taggal együtt látogatta meg a volt kormányfőt.

A gerincbántalmak miatt jó ideje kórházban fekvő Timosenko egyedül van egy világos kórteremben. Folyamatos egészségügyi megfigyelés alatt tartják, de az ukrán orvosoknak nem engedi, hogy megvizsgálják – számolt be tapasztalatairól Gurmai Zita. Három-hat hetente német szakemberek is ellenőrzik az állapotát – tette hozzá –, bár azt nem közlik, pontosan mi a baja.

A képviselőnő beszámolója szerint biztonsági ellenőrzés után jutottak be Timosenko szobájába, ahol rajtuk kívül csak egy fiatal nő volt jelen a beszélgetésük alatt. Az egykori kormányfő barátságosan fogadta őket, és egyértelművé tette, hogy – miként az pártja, a Batykivcsina (Haza) programjában is szerepel – Ukrajna európai integrációjának a híve, szerinte ez új fejezetet nyitna az ország életében. Oroszországgal lehetségesnek tartja ugyan a jó kapcsolatokat, de a vámuniót ellenzi – fejtegette.

A magyar EP-képviselő egy fiatal nőket közéleti szerepvállalásra felkészítő, vinnyicai központ meghívására utazott Ukrajnába, és ezt a lehetőséget használta fel arra, hogy találkozzon Timosenkóval, akit ő – mint kifejtette – nem politikai mártírnak, hanem tetteiért jogosan felelősségre vont elítéltnek tart. A volt ukrán kormányfőt szerdán az Európai Parlament két megfigyelője, a testület volt elnöke, Pat Cox és Aleksander Kwasniewski egykori lengyel államfő is meglátogatta, az ő megbeszélésükről azonban nem adtak tájékoztatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.