Timosenko lesz az ellenzék elnökjelöltje

Julija Timosenko bebörtönzött egykori ukrán miniszterelnök lesz az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt jelöltje a 2015-ös elnökválasztáson.

Julija Timosenko bebörtönzött egykori ukrán miniszterelnök lesz az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt jelöltje a 2015-ös elnökválasztáson - közölte Arszenyij Jacenyuk, a párt frakcióvezetője.

Jacenyuk a Lembergben (Lviv) zajló Ukránok Világkongresszusán mondta ezt. "Mi eldöntöttük, hogy pártunk jelöltje Julija Timosenko lesz" - szögezte le a politikus, és kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy az ellenzék esetleg több jelöltet is indíthat-e az elnökválasztáson.

Julija Timosenko volt kormányfőt a 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodás aláírásáért, hivatali visszaélés vádjával ítélték hét év börtönre. Büntetését 2011 december végén kezdte letölteni a Harkiv melletti kacsanyivkai női börtönben, ahonnan tavaly tavasszal szállították kórházba gerincpanaszai miatt.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Vitalij Klicsko profi ökölvívó, az UDAR (Ütés) párt vezetője a lembergi kongresszuson megismételte, hogy fontolgatja az indulást az elnökválasztáson, de a "társadalommal lefolytatott konzultációk" után hozza meg erről a végleges döntést. Meggyőződését fejezte ki, hogy az ellenzéknek egy jelöltet kell állítania a hivatalban lévő államfő, Viktor Janukovics ellenében.

Májusban a három parlamenti ellenzéki párt vezetői, Vitalij Klicsko, Arszenyij Jacenyuk és Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) elnöke abban állapodtak meg, hogy amennyiben továbbra is kétfordulós lesz az elnökválasztás, a második fordulóba bejutó ellenzéki jelölt mögé állnak.

A közvélemény-kutatások szerint a három ellenzéki vezető közül Klicsko a legnépszerűbb az ukrán választók körében.

Timosenko mosolyog börtöne ablakából. A jókedv azonban erőltetett. A volt miniszterelnök gerincsérvere panaszkodik
Ukrainian ex-prime minister Yulia Tymoshenko is seen through a prison window in Kiev November 4, 2011. Tymoshenko, in a dramatic plea from her prison cell, urged the European Union on Wednesday to go ahead with a planned association agreement with Ukraine regardless of her fate. REUTERS/Inna Sokolovska (UKRAINE - Tags: CRIME LAW POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.