Timbuktut támadják a szélsőségesek

Először egy öngyilkos merénylő próbálkozott, majd az iszlamisták próbálták megszállni a várost. A mali hadsereg francia légi segítséggel veri vissza őket.

Heves harcok törtek ki vasárnap Mali történelmi jelentőségű nagyvárosa, a Timbuktu körül az iszlamista szélsőségesek és a mali hadsereg között. Az összetűzések még szombat este kezdődtek, amikor egy katonai ellenőrzőpontnál öngyilkos merénylő akarta felrobbantani magát. Ez nem sikerült, valamivel később pedig állig felfegyverzett szélsőségesek több hullámban is megpróbáltak meg behatolni a városba. Modibo Naman Traore százados, a mali hadsereg egyik szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy az iszlamistákat francia légi segítséggel szorítják ki a területről, és bár a harcok még tartanak, most már körülzárják és felszámolják őket.

A szélsőségesek egy csoportjának korábban sikerült beszivárognia Timbuktu nyugati lakónegyedeibe, ahol a helyiek a házakban barikádozták el magukat a harcok elől. A franciák nagyrészt a mali hadsereg egységeire bízták a tisztogató akciót és az ellentámadást, az első francia vadászgépek csak órákkal a harcok kitörése után szálltak fel és támadtak rá a szélsőségesek állásaira.

Franciaországnak jelenleg négyezer katonája van Maliban az északi országrészt a szélsőséges iszlamista befolyás alól felszabadítani hivatott Szervál Hadművelet keretében. Bár a nagyvárosokból – Gaóól, Kidaliból vagy Timbuktuból a szélsőségeseket már kiűzték, a sivatagi hegyekben még folynak elszórtan a harcok. A franciák mellett több afrikai ország is részt vesz a beavatkozásban, köztük Csád kétezer katonával. Ha minden jól megy, Párizs a jövő hónapban kivonul Maliból, és a nyugat-afrikai országok erőinek adja át a biztonsági feladatok ellátását júliusig, a következő mali választások időpontjáig. 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.