Tiltakoznak a lengyelek Madonna ellen

A provokációiról, katolikusellenes megnyilvánulásairól és a vallási szimbólumok sértő használatáról hírhedt amerikai énekesnőt nem csak a híre előzi meg. „Ebben az országban nem fér meg két királynő” – énekelte a legutóbbi varsói koncerten Nagyboldogasszony napján.

Ezrek tiltakoznak Lengyelországban Madonna holnapi, augusztus elsején tartandó varsói koncertje ellen. Azt tartják felháborítónak, hogy a koncert napja pont a második világháborús varsói felkelés évfordulójára esik.

A provokációiról, katolikusellenes megnyilvánulásairól és a vallási szimbólumok sértő használatáról hírhedt amerikai énekesnőt nem csak a híre előzi meg. Legutóbbi, 2009-es varsói koncertje augusztus 15-re, Nagyboldogasszony napjára esett, amikor azt kántálta, hogy „Ebben az országban nem fér meg két királynő”. Egy 2008-as felmérés szerint Lengyelországban a megkérdezettek 94 százaléka állítja, hogy hisz Istenben, 52 százalékuk pedig legalább hetente egyszer templomba megy.

A varsói városvezetés és a szervezők végül abban állapodtak meg, hogy a tiltakozók elcsitítására, megnyugtatására a koncert a felkelésről szóló rövidfilmrészlettel fog kezdődni.

A varsói felkelés 1944-ben, augusztus elsején tört ki. A német megszálló csapatokkal való harcok során több mint 200 ezer lengyel vesztette életét. A Protestuj.pl oldalon eddig 51 ezren csatlakoztak a Madonna ellen tiltakozó petícióhoz.

Az amerikai énekesnő utoljára Párizsban keltett botrányt, amikor is homlokában egy horogkereszttel sikerült megidéznie Marine Le Pent, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökét a koncert háttérvetítésén. A színpadon megjelent egy Adolf Hitlerre emlékeztető alak is, amire a felháborodott francia közönség már élénk pfujolásba kezdett, és palackokkal kezdte el dobálni az énekesnőt. A Le Pen-kép egyébként először Madonna tel-avivi koncertjén tűnt fel, a párizsi után pedig a Nemzeti Front rágalmazás vádjával perre vitte az dolgot.

Madonna a 2009-es varsói koncerten. Egy királynő, két királynő...
U.S. pop singer Madonna performs during her Sticky and Sweet Tour concert at Bemowo Airport in Warsaw August 15, 2009. REUTERS/Kacper Pempel (POLAND ENTERTAINMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.