Tiltakozás a szocializmus ellen

Több tüntetést is rendeztek csütörtökön a venezuelai fővárosban az új oktatási törvény ellen, amely ellenzői szerint a szocialista elvek kötelező iskolai tanítását vezeti be.. A parlament előtti tüntetést a rendőrség könnygáz bevetésével feloszlatta, tüntető újságírók egy csoportját pedig kormánypárti aktivisták bántalmazták - mondták el maguk a demonstrálók.

A törvény erősíti az állami ellenőrzést mind az állami, mind a magániskolák felett, de része a jogszabálynak az is, hogy az alaptantervet a "bolivári tanokra", vagyis Simon Bolivár XIX. századi függetlenségi harcos ideáljaira, a nemzeti önrendelkezésre és a latin-amerikai egységre építik.

Tüntetők menekülnek a könnygáz elől Caracasban
Opposition supporters run from tear gas as they demonstrate outside the National Assembly while Congress discusses an overhaul of the education law in Caracas August 13, 2009. A new education law is close to being passed. The main controversy so far relates to an article that says children should be taught to criticize the media. Opponents of the law say it would reduce parents' right to choose their children's education. REUTERS/Edwin Montilva (VENEZUELA POLITICS CONFLICT EDUCATION)

Chávez bírálói megjegyzik, hogy az elnök saját politikai mozgalmát nevezi "bolivárinak", és sokan attól tartanak, hogy már az iskolában elkötelezett híveivé akarja tenni az embereket. "Nem használják a szocializmus szót, de tulajdonképpen erről van szó" - mondta egy tüntető tanár.

A törvény helyeslői azonban azt állítják, hogy az új szabályozás csak nyitottabbá teszi a diákokat "mindenféle gondolkodási módra". A törvény egyenlő esélyeket teremt a diákok között, és a társadalmi felelősségvállalásra tanít egy olyan szegény országban, mint Venezuela - jelentette ki Hector Navarro oktatási miniszter.

Az Ultimas Noticias című lap jelentette, hogy kormánypárti aktivisták megtámadtak újságírókat, akik a törvénnyel szembeni ellenállásra buzdító röplapokat osztogattak. A röplapok konkrétan az ellen figyelmeztettek, hogy a törvény szerint a média kritikus szemmel való olvasására kell tanítani a gyerekeket. Az újságírók közül 13-an megsérültek - közölte a lap igazgatója.

Az ország legjelentősebb egyházának, a római katolikusnak a vezetői azt ellenzik a törvénytervezetben, hogy megtiltaná a vallásoktatást a fő tanítási időben, és általában csökkenteni akarja az egyház befolyását az iskolákban. Chávez több mint egy évtizeddel ezelőtti első megválasztása óta élesen szemben áll az egyházzal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.