Tilos tagadni az örmény népirtást a franciáknál

Hétfőn este a francia parlament hivatalosan is megszavazta az ezzel kapcsolatos rendelkezést. Aki megsérti a törvényt, egy évi elzárásra és 45 ezer eurós pénzbüntetésre számíthat. A török kormány kemény szankciókat ígér.

A francia parlament hétfőn este végleg elfogadta az örmény népirtás tagadásának tiltásáról szóló törvénytervezetet a szenátusi végszavazással, írja a hirado.hu

Francia-török demonstráló a francia szenátus épülete előtt. Tegnap tömegek tüntettek az új törvény ellen
Franco-Turkish protesters attend a demonstration near the Senate in Paris, January 23, 2012, ahead of a vote on a bill to make it illegal to deny the mass killing of Armenians by Ottoman Turks nearly a century ago was genocide, raising the prospect of a major diplomatic rift between two NATO allies. Lawmakers in the lower-house National Assembly voted overwhelmingly in December for the draft law outlawing genocide denial, prompting Ankara to cancel all economic, political and military meetings with Paris and recall its ambassador for consultations. REUTERS/Pascal Rossignol (FRANCE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

A felsőház tegnap 127 igen szavazattal 86 ellenében jóváhagyta a nemzetgyűlés által egy hónappal ezelőtt már megszavazott javaslatot. A tervezeten – amelynek alapján a törvény megsértőire egy évi elzárás és 45 ezer eurós pénzbüntetés szabható ki – a szenátus semmit sem változtatott.

Franciaország eddig két genocídiumot ismert el, a holokausztot és az örmények népirtását, de csak a holokauszttagadást büntette. Az 1915 és 1917 között lezajlott törökországi tömegmészárlást a francia parlament már 2001-ben népirtásnak minősítette, de nem szankcionálta azt. Az örmények szerint másfél millióan vesztették életüket a vérengzésben. Bár a Nicolas Sarkozy államfő által is támogatott javaslatnak jobb- és baloldalon is akadt ellenzője, de a nagy pártok támogatták.  

Patrick Ollier, parlamenti kapcsolattartásért felelős államtitkár már a vita kezdetén leszögezte: a javaslat annak az általános vonulatnak a része, amellyel Franciaországban a rasszista és idegengyűlölő megszólalásokat büntetik. – Ez nem megemlékezési törvény. Nem azt kérjük önöktől, hogy megmondják, mi része a történelemnek, hanem azt, hogy megfelelően kezeljék azokat, akik a törvény által elismert népirtásokat tagadják – mondta a szenátoroknak a kormánytag.

A törökök nagyon nem örülnek neki

A törvény körüli ügyek közel egy hónapja feszültségeket okoznak Törökországgal. A török állam ugyanis nem ismeri el a népirtást, és az utolsó pillanatig meghátrálásra próbálta késztetni a francia parlamentet. A tegnapi szavazás és a törvény elfogadása után a török igazságügyi minisztérium közölte, hogy azt Franciaország részéről a Törökország iránti "tisztelet teljes hiányaként" értékelik, a párizsi török nagykövet pedig "folyamatos következményeket" ígért. "Franciaország most vesztette el egyik stratégiai partnerét" – mondta egy török diplomáciai forrás. 

A nap folyamán több száz örmény, illetve török tüntetett egymás mellett, biztonsági kordonokkal és rohamrendőrök sorfalával elválasztva egymástól Párizsban, a szenátus épülete előtt. A két ország nagykövete a szavazáskor a tribünön, a közönség soraiban foglalt helyet.

A korábbi, nemzetgyűlési szavazás után Törökország néhány hétre hazarendelte párizsi nagykövetét, majd befagyasztotta a politikai és katonai együttműködést Franciaországgal, annak ellenére is, hogy Párizs legfőbb partnerének tekintette a szíriai válság megoldásában. A török kormány a szenátusi szavazás után azzal fenyegeti Franciaországot, hogy végleg hazarendeli nagykövetét, korlátozza a külképviselet működését, és ami a legsúlyosabb: kereskedelmi és gazdasági szankciókat vezet be Franciaország ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.