Tilos lesz eltakarni az arcot Kanadában

Legalábbis az állampolgársági eskü letétele alatt. A most meghozott törvény szerint sem fátylat, sem leplet nem lehet hordani a ceremónia közben, mert nem értik az eskütévő szavait.

A kanadai Állampolgári és bevándorlási miniszter, Jason Kenney Montreálban, egy sajtótájékoztatón jelentette be a kanadai kormány döntését, miszerint bárki, aki kanadai állampolgár szeretne lenni, a jövőben kötelezően meg kell hogy mutassa arcát az avatás alatt, írja a BBC.

- Ez egy nyilvános aktus, jövendő állampolgártársaiddal szemben, akik tanúsítják, hogy átestél a ceremónián, a törvény előtt, és neked képesnek kell lenned rá, hogy megmutasd magad ezeknek az embereknek. Véleményem szerint ez egy nagyon nyílt és becsületes lépés - mondta a miniszter.

A döntést indokolta az is, hogy a lefátyolozott nők sokszor nehezen tudták elmondani az eskü szavait – vagy legalábbis nehezen értették meg őket a több réteg anyag miatt.

Kanadában hozzávetőlegesen 940 ezer muszlim él, ők a lakosság 2,8 százalékát adják. A francia nyelvű Quebec tartományban az állami szervek már betiltották a fátyol és az arcot eltakaró egyéb ruhadarabok viselését irodáikban, de Kanada tervezi a fátyol betiltását a kormányszervekben, az iskolákban és a kórházakban is. A miniszter szerint a mostani tiltás nem sérti senki vallási szabadságát, miközben az esküt leteszik. – Ez nem csak egy szimpla gyakorlati intézkedés. Ez egy olyan lépés, mely a nyitottságot és az egyenlőséget is az ő értékeik közé emeli – mondta Kenney a precedens értékű törvényről.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.