Tigrisek miatt kellett menniük az indiai lakosoknak

Egy egész települést elköltöztettek az észak-indiai Rádzsasztán államban, hogy megvédjék az ott élő tigriseket.

Szedniük kellett a sátorfájukat a 350 fős Umri nevű település lakóinak, írja a BBC. A költöztetéssel a Sariska tigrisrezervátum területén élő állatokat akarják megvédeni, habár a legutóbbi adatok szerint a 2002-es 16 darabhoz képest most nincs tigris a nemzeti park területén. A tigrishiány egész Indiában nagy probléma, a száz évvel ezelőtti százezerhez képest jelenleg 1700 állat él vadon.

A Siriska Nemzeti Parkban Umri a második település, amelyet a tigrisek védelme érdekében elköltöztetnek, de nem ez a falu lesz az utolsó. A tigrisrezervátum közepén 11 település van 2500 lakossal, akiket ki kellene költöztetni, hogy meg tudják őrizni a tigrisek tartózkodási helyét. Ez P.S. Somasekhar, a főerdész szerint nem könnyű feladat. - Ez egy nagyon hosszú folyamat, mert a lakosoknak bele kell egyezniük a költözésbe. Az embereket meg kell győznünk, nem kényszeríthetjük őket.

Az elköltöztetett lakosokat földdel, állatokkal és pénzzel kompenzálják, egészen egymillió rúpiáig (körülbelül húszezer font), és a rezervátumon kívüli megművelhető területre költöztetik őket.

A főerdész szerint ezenkívül minimum 20 nőstényre lenne szükség, hogy létrehozzanak egy 80 – 100 fős tigrispopulációt. A kormány és a különböző környezetvédelmi szervezetek több intézkedést is hoztak ennek érdekében, de megnehezíti a dolgot, hogy a lakosok és a tigrisek között több konfliktus is volt az utóbbi években. Pár évvel ezelőtt például a helyiek megmérgeztek egy tigrist, mert az megtámadta az egyik bölényüket.

Ilyen tigriseket szeretnének látni a most néptelen rezervátumban is
Vadállatmentés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.