Tibeti fegyvercsempészeket fogtak el Kínában

A kínai rendőrség csempészeket fogott el, akik a szomszédos Mianmarból, hegyvidéki területeken át érkeztek és adtak el fegyvereket Délnyugat-Kína többségében tibetiek lakta területein - jelentették be a kínai tömegtájékoztató eszközök szerint szerdán a helyi hatóságok.

Miután márciusban a délnyugat-kínai Jünnan tartomány Mianmarral határos vidékén két csempész horogra akadt, több mint hatvan rendőr indult a feltételezett hálózat tagjainak keresésére. Eddig összesen 17 embert vettek őrizetbe, van, akit Lhászában, másokat Szecsuan és Jünnan (Yunnan) tartományokban. A csempészek nemzetiségét nem hozták nyilvánosságra.

A rendőrség kilenc lőfegyvert, köztük nyolc pisztolyt és 267 darab lőszert foglalt le, s állítása szerint a gyanúsítottak bevallották, hogy 2009-ben kezdték a fegyvereket csempészni Mianmar területéről, s valamennyit Tibetben, illetve Jünnan és Szecsuan főleg tibetiek lakta területein értékesítették.

A kínai törvények tiltják lőfegyverek és robbanószerek engedély nélküli tartását, gyártását és kereskedelmét. Az illegális fegyverkereskedőkre halálbüntetés szabható ki.

A jünnani rendőrség illetékeseinek elmondása szerint a fegyvercsempészés a nagy haszon reményében indult meg az elmúlt években, amikor Észak-Mianmarban a helyi fegyveres konfliktusok miatt ellenőrizhetetlenné vált a fegyverek forgalma. A helyi rendőrség már 2009-ben leleplezett egy 11 tagú csempészbandát, akkor 17 katonai puskát, lőszereket és robbanóanyagot foglaltak le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.