Tibeti menekült Magyarországon

Jogerősen menekültként ismert el egy kínai állampolgárságú tibeti magánszemélyt a Fővárosi Bíróság hétfőn hozott határozatában, megváltoztatva a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal korábbi közigazgatási határozatát.

"A Fővárosi Bíróság a mai napon határozatot hozott egy kínai állampolgárságú tibeti magánszemély menekültügyi határozatának bírósági felülvizsgálata tárgyában. A bíróság a közigazgatási határozatot megváltoztatta és a felperest jogerősen menekültként ismerte el" - olvasható a bíróság sajtótitkárságának közleményében.

A tájékoztatás szerint további három kínai állampolgárságú tibeti ügyében dönt majd a Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiuma, az egyéni menekülésre okot adó körülményeket külön-külön vizsgálják.

Előzőleg a Tibetet Segítő Társaság közölte, hogy a négy éve Magyarországon tartózkodó tibeti menekült - három társával együtt - eddig csak humanitárius tartózkodási engedélyt kapott a hatóságoktól, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) nem adta meg még az oltalmazotti státuszt sem. Ezt a döntést bírálta most felül a Fővárosi Bíróság.

A BÁH szerint ugyanis - áll a társaság közleményében - "nem tudták alaposan bizonyítani, hogy Tibetben üldöztetésnek vannak kitéve".

A perben, amelyet a tibeti indított a BÁH ellen, az alperes beterjesztette az úgynevezett országinformációt, ezt a Külügyminisztériumtól kérte a hivatal a Kínához tartozó Tibet helyzetéről. A szaktárca megerősítette: ebben az anyagban azt írták, hogy "a visszatérő tibeti menekültekre súlyos megtorlás vár a kínai hatóságok részéről".

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban közölték, hogy a bíróság döntése értelmében a felperes azonnal megkapja a menekültstátuszt.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.