Tibet: Villamosítással a szeparatizmus ellen

Infrastrukturális fejlesztésekkel, a szociális támogatások növelésével igyekszik Peking elejét venni a tibeti tiltakozásoknak. Idén 11 tibeti buddhista szerzetes gyújtotta fel magát, tiltakozva Peking túlhatalma ellen. A kínai vezetés szerint az akciók mögött az emigráns szeparatista tibeti kormány és a dalai láma áll.

Adakozások helyett nyugdíjat és állami szociális juttatásokat kaphatnak a jövőben a tibeti buddhista kolostorok szerzetesei – jelenette be a Kínai Kommunista Párt (KKP) tibeti vezetője. Chen Quanguo hozzátette: a kínai kormány mindent megtesz azért, hogy a kolostorokba bevezesse a vezetékes vizet, a villanyt, és foghatók legyenek a rádió- és tv-adók. A pekingi vezetés tervei szerint a szociális háló kiterjesztése és az infrastrukturális fejlesztések a Tibeti Autonóm Régióban gátat szabhatnak a térség elszakadási igyekezetének. (Tibet 1951-ben vált a Kínai Népköztársaság részévé, majd 1959-ben egy sikertelen felkelés után menekült Indiába a XIV. dalai láma és jött létre az emigráns kormány, amely szerint Kína megszállás alatt tartja az 1,2 millió négyzetkilométeres, alig hárommillió ember lakta fennsíkot Kína dél-nyugati szélén.)

A pekingi kezdeményezés közvetlenül 50 ezer embert érint, akik a jövőben rendszeres állami juttatást kapnak. A kormány ígérete szerint a jövőben több könyv és televíziós műsor is megjelenhet tibeti nyelven. A kínai vezetést a dalai láma a tibetiek ellen folytatott kulturális genocídiummal vádolja. – A elmúlt 10-15 évben a kormány a kemény kéz politikáját választotta, ezzel is magyarázhatók az önpusztító tiltakozások – nyilatkozta a múlt héten a Reutersnek a Dalai Láma. A 76 éves Nobel-békedíjas buddhista vezető ugyanakkor kijelentette: továbbra is kizárólag az erőszakmentes tiltakozás fogadható el.

Hasonlóképp Pekinget vádolta az emigráns tibeti kormányt vezető Lobsang Sangay is, emlékeztetve, hogy március óta 11 szerzetes – és egy nővér – gyújtotta fel magát. Hatan életüket vesztették.

A KKP-t képviselő Chen Quanguo szerint azonban az emigráns kormány növeli a feszültséget, ügynököket küld a legkisebb tibeti kolostorba is, és egy percig sem adta fel szeparatista terveit – tudatta a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.