May: Nagy-Britannia idén már nem kezdeményezi az unióból való kilépést

Nagy-Britannia idén nem kezdeményezi a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását, amely lehetővé teszi az ország kilépését az Európai Unóból - jelentette ki a pozsonyi villámlátogatásra érkezett Theresa May.

A brit miniszterelnök közölte, hogy a kilépési folyamat előtt rendelkezésre álló időt hazája tárgyalási pozíciójának kimunkálására kívánják felhasználni.

- Olyan álláspontot dolgozunk ki, amely figyelembe veszi a brit polgároknak főleg a migránsválsággal kapcsolatos aggodalmait, valamint az ország gazdasági érdekeit.

May vendéglátója, Robert Fico miniszterelnök tájékoztatta a brit kormányfőt azokról a témákról, amelyeket az EU huszonhét tagországának vezető politikusai a szeptember közepére tervezett pozsonyi informális csúcstalálkozón kívánnak megvitatni.

- Az Európai Unió mintha önelégülten beleszeretett volna önmagába, miközben a világpiac más meghatározó szereplői elhúznak mellettünk - mutatott rá a szlovák kormányfő. Egyúttal felkérte a vendégét, hogy a továbbiakban is legyenek tekintettel a jelenleg Nagy-Britanniában dolgozó szlovákiai vendégmunkások érdekeire és szerzett jogaira. Theresa May erre ígéretet tett és hozzátette: ugyanilyen méltányos elbánást várnak el az uniós tagországokban munkát vállaló brit állampolgárokkal szemben is.

Az angol kormányfő kora este Pozsonyból Varsóba utazott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.