The Times: a Jobbik megjelent Londonban

Az "antiszemitizmussal és rasszizmussal vádolt Jobbik szélsőjobboldali magyar párt" szervezetet hoz létre Londonban, amely vasárnap tartja első gyűlését - írta internetes kiadásában a The Times című brit napilap, amely szerint a gyűlés félelmeket ébreszt Nagy-Britanniában a szélsőjobb terjeszkedésével kapcsolatban.

A vezető konzervatív brit napilap szombati számában megjelenő írás szerint a párt félelmeket kelt a szélsőjobb nagy-britanniai terjeszkedésével kapcsolatban. A The Times szerint a Jobbik lesz az első olyan európai párt, amely jelentős térnyeréssel próbálkozik Nagy-Britanniában.

A magát magyarul a Jobbik Britanniai Társaságának nevező szervezet szóvivője, Fehér Tamás ugyanakkor szombaton Londonban az MTI-nek azt mondta: jóllehet a szerveződés rokonszenvez a Jobbikkal, intézményesen nem tartozik a magyarországi párthoz, és politikai kampányt sem kíván folytatni. A szóvivő elmondta: tudomása szerint jogi lehetőség sincs arra, hogy pártok más országokban saját szervezeteket hozzanak létre.

Fehér Tamás "szűk baráti társaságként" írta le a Jobbik Britanniai Társaságát. Hozzátette: a csoportnak a Brit Nemzeti Párttal (BNP) - a legnagyobb szélsőjobboldali brit politikai erővel - sincs kapcsolata.

A szervezet első találkozója az észak-londoni Kentish Town kerület egyik ír pubjában lesz vasárnap. Fehér Tamás az MTI kérdésére nem bocsátkozott találgatásokba arról, hogy várhatóan hányan lesznek jelen, de mint mondta, "a felhajtás miatt lehet, hogy nagy lesz az érdeklődés".

A társaság célja - amelyet a Jobbik Magyarországért Mozgalom honlapja is közöl - az, hogy "a Nagy-Britanniában élő magyarok között terjessze a nemzeti eszmét, a haza iránti elhivatottságot és a Jobbik programját".

A The Times internetes kiadásának írása szerint a Jobbikot az a vád éri, hogy Magyarországon faji feszültséget szít, és a párt az idei európai parlamenti (EP-) választások során a magyar roma lakosságot tette felelőssé a magyarországi életszínvonal hanyatlásáért.

A BNP ellen kampányoló egyik brit szervezet, a Nothing British vezetője, James Bethell a The Timesnak azt mondta: a Jobbik "visszataszító, szélsőséges párt, amely szoros kapcsolatokat ápol Nick Griffinnel (a BNP elnökével), és amelynek vezetői rendszeresen gyűlöletre uszítanak a magyarországi kisebbségekkel szemben".

A Nothing British neve - magyarul "Semmi brit" - a kampánycsoport honlapján olvasható meghatározás szerint arra utal, hogy a Brit Nemzeti Pártban "semmi brit nincs".

Bethell szerint a Jobbik Britanniai Társaságának megalakulása jelzi "az európai fasiszták eltökéltségét" a gyűlölet terjesztésére a Csatornán túl is.

Hozzátette: Nagy-Britannia demokratikus ország, "és nem akarunk semmiféle közösséget vállalni külföldi fasisztákkal",

A The Observer, a legnagyobb brit baloldali vasárnapi lap a múlt hónap közepén megírta: tiltakozások hatására visszavonták Morvai Krisztinának, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének meghívását egy londoni konferenciára, amelyet a palesztinok jogainak támogatására rendeztek.

A lap annak idején úgy értesült, hogy Neil Gerrard, a kormányzó brit Munkáspárt egyik alsóházi képviselője Morvai Krisztina meghívása miatt lemondta részvételét a rendezvényen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.