The Times: Jobb, ha a magyar gazdaságot a külföld elkerüli

A magyar gazdaság elkerülését javasolta a külföldi befektetőknek a The Times üzleti rovatának vezető szerkesztője.

Ian King a tekintélyes konzervatív brit napilap keddi kiadásában írt kommentárjában úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor újjáválasztása további üzletellenes gazdaságpolitikai lépésekkel fenyeget. A magyar kormány eddigi intézkedései között van a magán-nyugdíjpénztári vagyon "lefoglalása", pénzügyi tranzakciós adó kivetése és a háztartási energiaárak csökkentése a nagybani árszint figyelembe vétele nélkül - áll a cikkben.

Mindez ártott Magyarország üzleti vonzerejének: a beruházási ráta a magyar gazdaságban alacsonyabb volt az elmúlt négy évben, mint bármely más kelet-európai EU-országban.

A lap által szélsőjobboldalinak minősített Jobbik, amely "még Orbán Viktornál is ellenszenvesebb", a devizaalapú hitelek forintosítását javasolja az eredeti árfolyamokon, aminek óriási költségei lennének, Orbán Viktor azonban akár kísértést is érezhet arra, hogy ezt megpróbálja.

Jobb, ha a magyar gazdaságot a külföldi befektetők elkerülik - fejeződik be a The Times üzleti szerkesztőjének írása.

A The Economist kelet-európai témákra szakosodott blogrovatának írása szerint az új választási rendszer aránytalanul segíti a Fideszt. A párt 800 ezerrel kevesebb voksot kapott, mint legutóbb, de a leadott szavazatok 44,5 százalékával is valószínűleg ismét kétharmados többségbe jut.

A lendület a Jobbiké, amely halkabbra vette antiszemita és romaellenes retorikáját, és "trendi", a fiatalokra összpontosító lázadó erőként alakította újjá magát.

A baloldal veszekedő pártjai előtt pedig nemhogy a választási győzelemig, de a modernizálódásig, "a korhadék eltakarításáig" és egy új vezető körüli egyesülésig is még hosszú út áll - olvasható a brit gazdasági-politikai folyóirat cikkében.
  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.