Tetoválások, kitűzők, határok

Elszakadásra vagy maradásra buzdítják a választókat, J. K. Rowling egymillió fonttal is beszállt.

A Bahamákon él, de hazájában a legnagyobb élő skótként tisztelik. Sean Connery többször kampányolt a Skót Nemzeti Párt mellett, jobb karját „Scotland Forever” tetoválás díszíti. A 84 éves színész, egykori James Bond a skót függetlenség elkötelezett támogatója. – Túlságosan kedvező ez az alkalom, hogy veszni hagyjuk – nyilatkozta Connery, akit az ezredfordulón ütött Sirré, azaz lovaggá II. Erzsébet királynő.

Vivienne Westwood (jobbra) a „Yes” kitűzővel
Vivienne Westwood (jobbra) a „Yes” kitűzővel
Facundo Arrizabalaga / EPA

A skót függetlenségi népszavazás a szórakoztatóipar hírességeit is megmozgatta. Ahogy a skótok, úgy ez a miliő is mélységesen megosztott. Connery mellett más „felföldi” származású színészek, így Brian Cox, Alan Cumming vagy Peter Mullan is az elszakadást pártolókat támogatja. Szintén ezt a tábort erősíti a Eurythmics alapítója és énekese, Annie Lennox. Londonban nőtt fel, mégis a Yesre, vagyis a függetlenséget támogató igenre buzdít a híres angol divattervező, egykor a punkkorszakból előlépett Vivienne Westwood, aki nemrég a londoni divathéten „Yes” kitűzőkkel vonultatta fel az új kollekcióját viselő modelleket.

A maradásra buzdítók közé tartozik Paul McCartney, David Bowie, Sting, Cliff Richard, Judi Dench és David Beckham. Ők is ott vannak a kétszáz híresség között, akik nyílt levélben buzdították a skótokat, hogy ne hagyják el az uniót. A Harry Potter regénysorozat írója, az Angliában született, de Skóciában élő Joanne K. Rowling egymillió fontot adományozott a „No”, vagyis az elszakadást ellenző kampánynak. Az ír származású Bob Geldof a nacionalizmust veszélyes vadállatnak nevezte, szerinte a Skót Nemzeti Párt olcsó politikai trükkökkel szédíti meg az embereket. Az apai ágon angol, anyain skót származású, kétszeres Oscar-díjas színésznő, Emma Thompson pedig nem érti, miért kell új határokat húzni.

Connery után a második leghíresebb skót, a Manchester United volt menedzsere, Sir Alex Ferguson az Egyesült Királyság és így az unió odaadó híve. Egy másik skót gyökerű sporthíresség, a profi teniszező Andy Murray azt mondta: az esetleges válás után skót színekben lépne pályára. Igaz, elismerte, hogy elég kellemetlenül érezte magát, amikor tavalyi wimbledoni győzelmekor skót nacionalista politikusok skót zászlókat lengettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.