Tesztkoalíció Sarkozy ellen

A nyári politikai uborkaszezonban országos jelentőségűvé vált a dél francia kisváros Aix-en-Provence polgármester-választása. Valójában nem annak helyi jelentősége miatt (noha az sem lebecsülendő, hiszen a város a megye második legnagyobb települése Marseilles után), hanem azért mert itt állt össze először a „baloldali nagykoalíció", mely reményeik szerint sikerrel veheti fel a küzdelmet országos szinten is a jobboldallal. A siker egyelőre várat magára.

A franciaországi önkormányzat választások tavaly zajlottak, azonban a francia Alkotmánybíróság (az Államtanács) választási visszaélések miatt megsemmisítette az Aix-en-Provence-ban jobboldali győzelmet hozó voksolás eredményét és új választásokat rendelt el.

Maryse Jossains-Masini polgármester asszony szimpatizánsai körében
La maire sortante d'Aix-en-Provence, Maryse Jossains (UMP) (C) est saluée par un sympathisant ŕ son arrivée ŕ la mairie d'Aix-en-Provence, le 12 juillet 2009, ŕ l'issue du premier tour des élections municipales. Lors du scrutin de 2008, la maire sortante UMP Maryse Joissains avait été réélue d'une courte tęte au second tour (44,2%), dans une triangulaire l'opposant ŕ M. Medvedowsky (42,9%) et ŕ M. de Peretti (12,7%). AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Az első fordulót a jelenlegi kormánypárti polgármester-asszony, Maryse Joissains-Masini majd tíz százalékos előnnyel nyerte meg, mégsem lehetett nyugodt, hiszen a második fordulóban vele szemben igen széles összefogás jött létre. Kihívója, a szocialista Alexandre Medvedowsky mögött felsorakozott a Francois Bayrou volt elnökjelölt fémjelezte centrista MODEM (Mouvement Démocratique) és a Zöldek pártja is.

Gyakorlatilag minden „Sarkozy-ellenes" politikai párt szövetséget kötött tehát, bevallottan egyfajta tesztnek szánva a helyi választást egy későbbi országos összefogás számára a kormányzó Népi Mozgalm Uniójával (UMP) szemben. A választás tétjét igen pontosan megértették a jobboldalon is, hogy a polgármester-asszony támogatására a kampányban a városba utazott a kormánypárt összes nagyágyúja, miképpen számos miniszter is.

Végül az igen forró hangulatú kampány végén a kormánypárti jelölt egy hajszállal (187 vokssal, 44 000 szavazó részvétele mellett) legyőzte kihívóját, nagy megkönnyebbülést okozva ezzel pártjának. A baloldalon, elsősorban a szocialisták számára, pedig továbbra is nyitott marad a kérdés, hogy a centrummal történő összefogás lehet-e a helyes stratégia az elkövetkezendő választásokon. Ezt az összefogást ugyanis a szélsőbaloldalról érik erős kritikák: a most nagyjából öt százalékot szerzett szélsőbaloldali pártok (melyek országos szinten tíz-tizenkét százalékon állnak) nem is támogatták a második fordulóban a szocialista jelöltet. Valószínűleg éppen ezek a voksok hiányoztak a győzelemhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.