Katolikus testvériség megfigyelés alatt

Alkotmányvédelmi megfigyelés alá helyezhetik Németországban az ultrakonzervatív katolikus X. Szent Pius Testvériséget. A szcientológia egyházat már régóta figyelik.

Német kormánypárti és  ellenzéki politikusok sürgették az ultrakonzervatív X. Szent Pius Testvériség elnevezésű katolikus szervezet alkotmányvédelmi megfigyelését.

A konzervatívokkal közösen kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik vezető politikusa egyik interjúban azt rótta  fel, hogy a szervezet tevékenységével sérti a demokráciát és a  vallásszabadságot, ezért az alkotmányvédelmi hivatalt annak állandó figyelésére szólította fel.

A X. Szent Pius Testvériség a közelmúltban került ismét a  figyelem középpontjába annak nyomán, hogy XVI. Benedek pápa  feloldotta a csoport négy tradicionalista püspökének, köztük a holokauszttagadó Richard Williamsonnak az egyházi kiközösítését.

Sebastian Edathy, a Bundestag belbiztonsági bizottságának  szociáldemokrata elnöke azt hangoztatta, hogy a testvériség  sérti a vallásszabadság alapelveit, s általánosságban az alkotmányos  alapelveket. Ebből kiindulva úgy vélte, hogy az alkotmányvédelmi  hivatal által történő megfigyelés teljes mértékben jogszerű lenne.

Emlékeztetett arra, hogy a hivatal évek óta figyeli a Németországban ugyancsak engedélyezett, de sokat bírált szcientológia egyház helyi szervezeték tevékenységét. Csatlakozott a szociáldemokrata politikus állásfoglalásához az  ellenzéki Zöldek pártja is és nyilatkozatában demokráciaellenes és  antiszemita tevékenységgel vádolta az őskonzervatív vallási  közösséget.

Mindezzel párhuzamosan a  bírálatok középpontjába kerültek a csoport németországi iskolái is. Hans Joachim Meier, a Német  Katolikusok Központi Tanácsának elnöke követelte a közösséghez tartozó négy németországi iskola működésének felülvizsgálatát. Az  elnök úgy vélte, hogy ezekben a tanintézetekben többnyire olyan  elveket közvetítenek, amelyek nem állnak összhangban az alkotmányos renddel. Amennyiben ez bebizonyosodik, a szóban forgó iskolákat be  kell tiltani – sürgette Meier.

A X. Szent Pius Testvériség egy gimnáziumot, egy szakiskolát és  két általános iskolát működtet Németországban. Ehhez tavaly mintegy egymillió eurót kitevő állami támogatást kapott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.