Testvérharc a jobbkézzel

Az ország az Ön kezében van – e szavakkal adta át a kormányfői megbízást Fuad Masszum iraki elnök Haidar al-Abadinak. Hogy Irak irányítása mennyire van a 62 éves síita politikus kezében, az roppant nehéz kérdés. Elődje, Nuri al-Maliki nem akar távozni posztjáról és azt állítja, hogy csalárd módon és alkotmányellenes manőverrel megfosztották a harmadik miniszterelnöki terminustól.
Az Egyesült Államok, a roskadozó iraki állam legfőbb támasza egyértelműen Masszum és al-Abadi mögé állt. Barack Obama amerikai elnök telefonon felhívta Masszumot, mindem segítséget megígért ahhoz, hogy az arab országnak minél előbb működőképes és nemzeti egységet kifejező kormánya legyen. Obama egy szóval sem említette a 2006 óta hatalmon lévő, szintén síita al-Malikit – emlékeztetett a Reuters.

Az al-Maliki és az al-Abadi, illetve a legnagyobb síita párton, a Dawán belül kirobbanó testvérharc azért is érdekes, mert az új kormányfő korábban teljesen lojális volt a régihez, jobbkezeként tartották számon.

Szaddám Huszein rezsimjének 2003-as bukása, az amerikai-brit vezetésű invázió után létrehozott ideiglenes kormányban al-Abadi távközlési miniszter volt. Rá három évvel a Dawa színeiben beválasztották az iraki törvényhozásba, itt előbb a Befektetési és Újjáépítési, majd a Pénzügyi Bizottságot vezette. A júliusban megalakult új törvényhozásban elnök-helyettesé választották, s sokak meglepetésére őt jelölték al-Maliki utódjának.

Nagyon barátságos és nagyon a földön járó személy. Olyan, akiben meg lehet bízni – idézett az AFP az al-Abadit jól ismerő elemzőket. Az új kormányfő „brit neveltetésű" – életének jelentős részét Nagy-Britanniában töltötte. Előbb a Manchesteri Egyetemen, ahol elektromérnöki diplomát szerzett 1981-ben. Majd pedig politikai száműzetésben, távol a Szaddám-rezsimtől. Al-Abidi honlapján azt írja, hogy fivérei közül kettőt az 1980-as évek elején letartóztattak, majd kivégeztek Irakban, mert a szunnita rendszerrel szemben álló síita Dawa Párt tagjai voltak – írta a Daily Telegraph.

Al-Abadira hatalmas feladat vár. Az Iszlám Állam (IS) fegyvereseinek előretörését meg kell állítani, ugyanakkor engedményeket kell tennie a mérsékelt szunnita erőknek. Ami azt jelenti, hogy pozíciókat ad nekik az országos politikában és a kormányban. Al-Maliki ilyesmitől elzárkózott, de az IS-szel ő sem bírt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.