Terrorveszély miatt az alkotmányt is módosítaná Robert Fico

Az alkotmány és több mint húsz törvény módosítását javasolja, méghozzá gyorsított eljárásban a szlovák belbiztonsági tanács. A testület indítványait a pozsonyi kabinet pénteken vitatja meg, és gyorsított eljárást kér a törvényhozástól.

– Ha sikeresen akarunk harcolni a terrorizmus ellen, akkor azonnal meg kell erősítenünk a biztonsági alakulatok jogkörét és személyi állományát, mert a földrészünkre jórészt még mindig ellenőrizetlenül özönlő migránsok egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelentenek Szlovákiára is. Olyan módosításokat javasolunk, amelyek nem sértik az emberi jogokkal kapcsolatos nemzetközi dokumentumokat – közölte a szlovák kormányfő.

Robert Fico elmondta, hogy a terrorizmus gyanújával előállított személyek esetében a jelenleginél hosszabb határidőt szabnának meg a fogva tartásukra, meggyanúsításukra, vagy pedig az elengedésükre. Az indítvány szerint a terrorizmus miatt meggyanúsított vagy elítélt személyek mobilbeszélgetéseit az illetékes szervek lehallgathatnák, kivéve, ha az illető a védőügyvédjével beszél. E javaslatok elfogadásához az alaptörvény módosítására is szükség lesz, amelyhez viszont a kormánypárti Smer-SD frakciójának nincs meg a minősített többsége. Ezért Peter Pelegíni házelnök egyeztetésre kérte az ellenzéki pártok vezetőit.

Az indítvány továbbá javasolja 800 katonából és a rendőrökből álló elitalakulat létrehozását, amelynek feladata a terrorizmus elleni küzdelem lesz. Több százzal kívánják növelni a rendőrség jelenlegi, 23 ezer fős személyi állományát, hogy főleg Pozsonyban bővíthessék a szolgálatot teljesítők létszámát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.