Terrorturisták Németországban

Németországban szerda este letartóztattak három feltételezett iszlamista terroristát.

A három férfit azzal gyanúsítják, hogy csatlakoztak egy külföldi terrorszervezethez – tájékoztatott a szövetségi ügyészség szóvivője. Észak-Rajna–Vesztfáliában fogták el őket. Az ország biztonságát érintő súlyos bűncselekmények ügyében illetékes ügyészség szóvivője csütörtökre ígért részleteket.

Kölnben és Bonnban egy 23 éves és egy 25 éves fiatalembert fogtak el – értesült a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság. A gyanú szerint 2013-ban Szíriába utaztak és a Junud Al-Sham nevű dzsihadista csoport oldalán harcoltak a polgárháborúban. Később visszatértek Németországba. A hatóságok nem találtak arra utaló jeleket, hogy a feltételezett terroristák merényletekre, támadásokra készültek volna Németországban.

A harmadik feltételezett, úgynevezett terrorturistát más források szerint valószínűleg az ugyancsak észak-rajna–vesztfáliai Dortmunban fogták el.

A Németországból a Közel-Keletre távozott terrorturisták száma a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) legutóbbi, július végén megjelent becslése szerint nagyjából 720 lehet. Többségük 30 évesnél fiatalabb férfi. A nők aránya 20 százalék lehet. Egyharmaduk már visszatért Németországba, nagyjából százan pedig meghaltak a szíriai polgárháborúban vagy az iraki felkelésben.

A terrorturisták jelentős része a szalafista szubkultúrából származik, amely Észak-Rajna–Vesztfáliában a legerősebb. A szalafizmus a világi államot elutasító, az iszlám jog – a saría – alapján működő állam kiépítésére törekvő muzulmán vallási irányzat. Híveinek száma a legutóbbi, júniusi becslések szerint 7500 lehet.

Németországban nagyjából 4 millió muzulmán vallású ember él, ez a lakosság 5 százaléka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.