Terrortámadásra készültek újévkor Jakartában

Terrorizmus gyanújával vettek őrizetbe kilenc embert a hétvégén az indonéziai Jáva szigetén. Egyikőjük feltehetőleg Jakartában akart merényletet elkövetni.

Híradó honlapja azt írja, hogy öt embert fogtak el, az egyiküknél robbanószerkezet készítésére is használható anyagokat és eszközöket találtak.Két másik őrizetbe vett egy bentlakásos iskola tanára és diákja volt. Feltételezések szerint a diákot öngyilkos merényletre készítették fel, amit újévkor kellett volna végrehajtania.

A többi gyanúsított a síiták ellen tervezett támadásokat Jáva és Szumátra szigetein.

Sajtóértesülések szerint az indonéz hatóságokat az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az ausztrál rendőrség riasztotta. 

Az indonéz hatóságok szerint az őrizetbe vett emberek az Iszlám Állammal, vagy az al-Kaidához kötődő Dzsamáa al-Iszlámíja fegyveres csoporttal állhattak kapcsolatban. A terroristák pénzt kaphattak  egy magas rangú dzsihadistától is, aki az IÁ indonéziai kapcsolatait koordinálja.

Indonéziában fokozott biztonsági intézkedések közepette várják a téli ünnepeket. Jakartában 28 ezer rendvédelmis fog vigyázni az emberekre, és az istentiszteleti helyszínekre. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.