Terrortámadás Észak-Írországban

Két katona meghalt abban a lőfegyveres támadásban, amelyet szombat este hajtottak végre a brit hadsereg észak-írországi Massarene támaszpontja ellen. A gyanú szerint az akciót valamelyik fősodorról levált republikánus sejt hajtotta végre, amely ferde szemmel nézi katolikus-protestáns kiegyezést.

Két katona meghalt, négyen pedig megsérültek abban a lőfegyveres támadásban, amelyet szombat este hajtottak végre a brit hadsereg észak-írországi Massarene támaszpontja ellen.

Az elkövetők szombat éjjel kocsival hajtottak a Belfasttól 26 kilométerre északra lévő Antrimban lévő bázis bejáratához, ahol gépfegyverekből két - más információk szerint több - hosszú lövéssorozatot adtak le. Szemtanúk szerint a terroristák egy pizzafutár-szolgálat kocsijának álcázták járművüket, így csalogatva magukhoz az áldozatokat. A négy sérült közül kettő civil, kettő katona.

A hatóságok hermetikusan lezárták a támaszpont körüli területet hermetikusan lezárták, amíg a biztonságiak mindent tüzetesen át nem fésülnek.

Az első szakértői vélemények szerint a támadást az évtizedeken át az Írországgal való egyesülésért küzdő katolikus mozgalom fő sodorvonaláról leszakadt, a két éve elért katolikus-protestáns kiegyezést elvető kis republikánus frakciók valamelyike követhette el. Hivatalosan még egy szervezet sem vállalta a felelősséget.

Részvétét fejezve ki az áldozatok hozzátartozóinak Shaun Woodward brit északír-ügyi miniszter "barbár bűntényként" aposztrofálta az akciót. "Megtaláljuk s elítéljük az elkövetőket, akik soha nem állíthatják meg a békefolyamatot" - fűzte hozzá.

Észak-Írországban több mint tíz éve tűzszünet, két éve pedig hivatalosan is béke honol.

Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) ulsteri britellenes katolikus milícia három évtizedes terrorhadjáratát - amelyben háromezren haltak meg, köztük hétszáz brit katona - az 1998-as, történelmi jelentőségű nagypénteki rendezési megállapodás zárta le.

Jelenleg a protestáns unionista britpárti, illetve a katolikus köztársaságpárti oldal két vezető pártja, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) )és az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

A rendezési folyamat azonban az 1998-as egyezmény után is még csaknem egy évtizedig zajlott. A tényleges áttörés 2007-ben történt, amikor az IRA leszerelte fegyverzetét, és bejelentette, hogy a jövőben lemond az erőszak alkalmazásáról. A DUP ezután adta fel ellenkezését a Gerry Adams fémjelezte alakulattal szemben, és írta alá a békeszerződést.

Az észak-írországi békefolyamatot felügyelő független szakértői bizottság tavaly ősszel közzétett átfogó jelentése szerint az IRA mint működő terrorszervezet gyakorlatilag megszűnt, miután militáris vezetése immár semmilyen szerepet nem tölt be.

Sir Hugh Orde, az északír rendőri erők főparancsnoka alig két napja tett közzé figyelmeztetést arról, hogy az utóbbi időben jelentősen aktivizálódtak a szélsőséges frakciók, és nagy a kockázata egy közeljövőbeni terrorakciónak. Kérte, hogy a brit hadsereg vezényelje a tartományba különleges felderítő ezredének alakulatait.

A terrorveszély előre jelezte, hogy februárban egy autóba rejtett, 180 kilogrammos pokolgépet találtak és hatástalanítottak a tűzszerészek egy észak-írországi kisvárosban.

Ian Paisley protestáns tiszteletes, korábbi tartományi kormányfő szerint a mostani terrorakció döntő jelentőségű lehet Észak-Írország jövőjére nézvést. "Az elmúlt tíz évben abba a hitbe ringattuk magunkat, hogy az ilyesmi csak távoli országokban történhet meg. Most újra a mi ajtónkon kopogtat" - mondta a DUP egyik alapítója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.