Terrorszervezetté nyilváníttatná a Hezbollahot Netanjahu

Mi a Hezbollah, ha nem terrorszervezet? - tette fel a szónoki kérdést az izraeli miniszterelnök.

Arra sürgette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön az Európai Uniót, hogy vegye fel a terrorszervezetek listájára a Hezbollah libanoni síita szervezetet. - Mi a Hezbollah, ha nem terrorszervezet? - tette fel a szónoki kérdést Netanjahu azt megelőzően nyilatkozva, hogy Jeruzsálemben találkozott Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. Az izraeli miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy az unió eddig nem vette fel a terrorlistára a libanoni szervezetet.

A Háárec című izraeli napilap honlapja külügyminisztériumi forrásokból úgy tudja, hogy Ausztria, Írország és a Cseh Köztársaság akadályozta meg a szervezet uniós „megbélyegzését”, amelyet a britek vetettek fel Németország és Franciaország támogatásával. A listára kerüléshez, európai vagyonának és bankszámláinak zárolásához és pénzszerző kampányai tiltásához mind a 27 tagországnak el kellene fogadnia a javaslatot.

Netanjahu és Ashton tárgyalásainak napirendjén Irán és a palesztin-izraeli viszály is szerepelt. Teheránnal kapcsolatban Netanjahu az urándúsító centrifugák leállítását sürgette, és az atomprogram leállításához kötötte azt, hogy Izrael változásokról beszéljen a minapi iráni - a mérsékelt jelölt győzelmét hozó - elnökválasztással kapcsolatban.

A palesztin-izraeli viszály ügyében a kormányfő méltatta John Kerry amerikai külügyminiszter közvetlen és előzetes feltételek nélküli tárgyalások megkezdésére tett erőfeszítéseit. - Izrael kész visszatérni ezekhez a feltétel nélküli tárgyalásokhoz, ahogyan tegnap, úgy ma és holnap. Remélem Mahmúd Abbász (palesztin) elnök is hasonlóképpen cselekszik, és remélem, Európa is támogatni fogja ezt az erőfeszítést- mondta az izraeli miniszterelnök.

Ashton válaszában biztosította Netanjahut, hogy egyetért Kerryvel, és elfogadta Izrael különleges biztonsági megfontolásait a békefolyamat ügyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.