Terrorszervezetnek nyilvánítja a Hezbollahot az EU

A lépésről a külügyminiszteri csúcson állapodtak meg hétfőn.

Mind a 28 tagország áldását adta rá, így a libanoni radikális síita szervezet, a Hezbollah katonai szárnya nemsokára felkerül az Európai Unió terrorszervezeteket nyilvántartó listájára. A lépésről az EU hétfői külügyminiszteri csúcsán született meg a döntés, és többek között azt jelenti, hogy a Hezbollahnak ezután nem lehet pénzt küldeni az Európai Unióból, a diplomaták pedig nem találkozhatnak a Haszan Naszrallah sejk vezette szervezet képviselőivel, akiket utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtanak.

A kiszivárgott információk szerint néhány tagország – például Írország és Ausztria – eleinte aggályait hangoztatta a lépéssel kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy a Hezbollah terrorszervezetté nyilvánítása csak destabilizálja Libanont, amely egyre inkább a szomszéd Szíriában zajló polgárháború befolyása alá kerül. A Hezbollah Bassár el-Aszad elnök hadserege oldalán harcol a felkelők ellen. Jó, hogy az EU ezután úgy nevezi a Hezbollahot, ami: terrorszervezetnek” – nyilatkozta a hétfői döntés után Frans Timmermann holland külügyminiszter. Hollandia már régóta terrorlistán tartja a síita szervezetet, amihez képest az ír és az osztrák aggályok magyarázata viszont az, hogy mind a két ország küldött békefenntartókat az Izrael és Libanon, illetve Izrael és Szíria közötti pufferzónába.

A Hezbollah jelentős politikai tényező Libanonban: több bejrúti kormányban is benne volt már, nem beszélve a segélyről, amelyet az országba menekült félmillió palesztinnak ad. Az régi izraeli követelés, hogy az EU vegye fel a terrorista szervezetek listájára a Hezbollahot. Erre az EU-külügyminiszterek egy héttel azután kerítettek sort, hogy egy új brüsszeli direktíva megtiltja az együttműködést a megszállt palesztin területeken élő zsidókkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.