Terrorszervezetet lepleztek le Kínában

„Terroristacsoportot” számolt fel a kínai rendőrség az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen: őrizetbe vettek hat személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy robbantásos merényletekre készültek - jelentette be a rendőrség szerdán.

A hatóságok közlése szerint a gyanúsítottak elfogásakor nagy mennyiségű, pokolgépek előállításához szükséges anyagokat és  eszközöket foglaltak le. A nyomozás első eredményei azt mutatják,  hogy a csoport a július 5-én kirobbant hszincsiangi zavargások után  kezdett robbanószerkezeteket gyártani Akszu városban - közölte a  rendőrség.
Az őrizetbe vételek időpontját nem közölték, viszont  nyilvánosságra hozták a csoport két vezetőjének nevét. Szejitamut  Obul és Taszin Mehmut nevének hangzása alapján a gyanúsítottak az  ujgur kisebbséghez tartozhatnak.

A júliusi elején lezajlott utcai zavargások 197 halálos  áldozatot követeltek Urumcsiban a hivatalos adatok szerint. Az  áldozatok többsége han kínai volt, akikkel muzulmán ujgurok  végeztek. Szeptember elején ismét fellángolt az erőszak az autonóm  régióban, ahol több mint 500 fecskendős támadást hajtottak végre. Az  esetek többségében a tűkben nem volt mérgező anyag.

A rendőrség szerdai közlése szerint hét ujgur csoportot,  összesen 75 embert gyanúsítanak azzal, hogy a fecskendős támadásokat  kitervelték és elkövették. A China Daily című, angol nyelvű kínai  lap úgy tudja, hogy egy csoport több titkos találkozót tartott  Urumcsiban augusztusban az akciók kitervelése céljából. A szurkálós  támadásokhoz nemcsak injekciós tűket, hanem varrótűket,  biztosítótűket, sőt egyes esetekben fogpiszkálókat is használtak.+++

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.