Terrorra ébredt az egész város

Egy héttel a legutóbbi támadás után ismét fegyvertűzre ébredtek az északkelet-nigériai Maiduguriban. A iszlamista szélsőséges szervezet, a Boko Haram támadott rá újra Borno állam fővárosára.

„Az egész város retteg. Félnek, mi történik, ha a biztonsági erők vereséget szenvednek a Boko Harammal szemben” - mondta egy városlakó, Adam Krenuwa az AFP hírügynökségnek. Maiduguriba több tízezren menekültek be a Boko Haram környékbeli települések ellen végrehajtott korábbi támadásai elől.

Krenuwa elmondása szerint a támadást a Boko Haram helyi idő szerint vasárnap hajnali 3 körül indította el. Heves harcok alakultak ki a város déli részén a felkelők és a hadsereg erői között egy héttel azután, hogy az iszlamista szélsőségesek vereséget szenvedtek és nem tudták bevenni a számára kulcsfontosságú Maidugurit. Noha nem jártak sikerrel, a Maiduguritól mintegy 125 kilométerre fekvő Mongunot az ellenőrzésük alá vonták.

A The Nigerian Premium Times azt írja, hogy a Boko Haram egységei most négy irányból támadják a várost. 

A szakértőket nem lepte meg túlságosan a Boko Haram aktivitása, mint a világon máshol. az iszlamista szélsőségesek Nigériában is mindig többször támadnak nagy politikai megméretések előtt. A nyugat-afrikai országban február 14-én  elnökválasztást tartanak. Goodluck Jonathan, Nigéria jelenlegi elnöke október végén jelentette be, hogy ismét ringbe száll. Úgy néz ki, szoros lesz a verseny, a szakértők szerint ugyanis nagy eséllyel indul fő ellenfele, Muhammadu Buhari volt katonai vezető is.

 

Az Afrikai Unió 7500 katonát küld a Boko Haram ellen 

 

Szombaton az 54 országot tömörítő Afrikai Unió az etióp fővárosban, Addisz-Abebában jelentette be, hogy hét és félezer fős katonai kontingenst hoz létre a Boko Haram leverésére - írja a Guardian.

A csádi légierő gépei sikeres támadást hajtottak végre a Boko Haram ellen a szomszéd Kamerun északi részén, amely során 120 fegyveressel végeztek. A támadásokat egy Kamerun és Csád közti kétoldalú megállapodás alapján hajtották végre – közölte az Afrikai Unió.

Hoszein Amir Abdollahdzsan iráni külügyminiszter-helyettes eközben bejelentette, hogy Teherán tárgyalásokat folytat az iszlamista szervezet által veszélyeztetett nyugat-afrikai országokkal. Mint mondta, úgy véli, hogy együttes erővel meg tudják fékezni a Boko Haramot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.