Terrorizmussal vádolhatják meg a Greenpeace-t

Egy orosz kommandós egység helikopterről szállta meg a nemzetközi környezetvédelmi szervezet Arctic Sunrise nevű jégtörőjét.

Terrorizmussal is megvádolhatják azokat a Greenpeace-aktivistákat, akiket csütörtökön a Barents-tengerre nyíló Pecsora-öbölben tartóztattak fel az orosz határőrök. Egy kommandós egység helikopterről szállta meg a nemzetközi környezetvédelmi szervezet Arctic Sunrise nevű jégtörőjét. A hajó a Gazprom gáztársaság tengeri olajfúró platformja, a Prirazlomnaja körül körözött, sőt előző nap néhány aktivista motorcsónakokról fel is akart mászni a bázisra, hogy ott az északi-sarkvidéki olajkitermelés ellen tiltakozó transzparenseket helyezzen el. Kísérletüket megakadályozták a határőrök, és a csoport két tagját – egy finn és egy svájci állampolgárt – le is fogták. Őket később, miután riasztólövésekkel megállították a hajót, visszaengedték az Arctic Sunrise fedélzetére, ahol az orosz hatóságok szerint összesen 27 ember tartózkodott. A környezetvédők jégtörőjét most Murmanszk kikötőjébe vontatják, ahová várhatóan hétfőnél korábban nem érkezik meg.

Ne pusztítsd az Északi-sarkot! – augusztusban az olajplatformra hat Greenpeace-aktivista mászott fel
Action at Gazprom's Arctic Oil PlatformGreenpeace activists display a banner reading 'Don't kill the Arctic' (in Russian). A team of 6 Greenpeace activists including Executive Director of Greenpeace International, Kumi Naidoo, board energy giant Gazprom’s Arctic oil platform Prirazlomnaya off the North-eastern coast of Russia in the Pechora Sea. The activists have supplies that will last for several days. Gazprom looks set to begin full commercial drilling operations by early next year, becoming the first ever company to start commercial oil production in the offshore Arctic.08/24/2012

A Greenpeace-hajó legénységének tagjai nincsenek őrizetben, csak a partra szállásuk után kezdik kivizsgálni a történteket és indítanak eljárást ellenük – közölte az orosz határőrség szóvivője. A terrorizmus gyanúját arra alapozzák, hogy az olajfúróhoz indított csónakokon „robbanószerkezetre emlékeztető tárgyat” láttak. Szakértők szerint azonban valószínűbb, hogy a kizárólagos orosz gazdasági érdekövezet megsértése vagy törvénytelen tudományos kutatómunka lesz a vád.

A környezetvédők viszont hajójuk elfoglalását tartják törvénytelennek. Azt állítják, hogy az Arctic Sunrise a veszélyesnek minősített három tengeri mérföldnél nagyobb távolságra manőverezett a fúrótorony környékén, a határőrkommandó akciója pedig nemzetközi vizeken érte. Mivel a Greenpeace jégtörője holland zászló alatt fut, az orosz külügyminisztérium bekérette Hollandia moszkvai nagykövetét, és tiltakozó jegyzéket adott át neki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.