Terrorizmus orosz gázháttérrel

Eleget tett az ellenzék követelésének Donald Tusk lengyel miniszterelnök: ismertette a nyomozás állását a lehallgatási botrányt illetően, és bizalmi szavazást kért. Tusk beszédében bocsánatot kért miniszterei és más vezető politikusok helyett az általuk használt ordenáré nyelv és megfogalmazások miatt. Szerinte a lehallgatás másfél éven át tartott, célja a lengyel kormány, az állam meggyengítése volt. „Lehallgatásos terrorizmusról" beszélt.

A miniszterelnök szerint a történteket és a kiszivárogtatás tényét az ukrajnai események hátterével kell vizsgálni. Azt mondta, hogy a botrány kirobbantása összefüggésben volt azzal a kormányzati törekvéssel, hogy korlátozzák az orosz szén behozatalát. A miniszterelnök szerint „a gyanúsítottak kapcsolatban álltak olyan személyekkel, akik az Oroszország és Lengyelország közötti gázszállításokban érdekeltek. Közvetve és közvetlenül.

"A lengyel kormányfő leplezetlenül Moszkvára célozva azt mondta, hogy a lengyel államnak kárt okozó forgatókönyvet „konspirálva írták". „Nem tudom, milyen ábécével írták ezt a forgatókönyvet, de tudom, hogy veszélybe kerülhetnek az állam érdekei, s tudom, kinek az érdekében áll ez." A miniszterelnök azt mondta, biztos akar lenni a parlamenti támogatásban, mielőtt az EU-csúcson az unió jövőjéről döntenek, ezért kért bizalmi szavazást.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.