Terroristákat tartóztattak le Spanyolországban

A spanyol rendőrség nyolc, iszlamista harcosnak vélt férfit tartóztatott le egy hétfő hajnali rajtaütés során - írja a CNN. A férfiak állítólag szélsőséges muszlim harcosokat gyűjtöttek össze és küldtek Szíriába és Irakba, hogy az Iszlám Állam nevű terrorista csoportnak segítsenek – áll a spanyol belügyminisztérium közleményében.

A letartóztatások éppen VI. Fülöp új spanyol király beiktatása előtt történtek, pont azután, hogy a minisztérium a múlt héten felemelte a terrorkészültségi szintet kettesről hármasra. Ezzel biztosítva az ünnepségek biztonságát. Ezen a héten rendőrök és biztonsági erők ezrei lesznek készenlétben Madrid szerte, ugyanis szerdán formálisan is lemond I. János Károly és átadja helyét fiának, VI. Fülöpnek. Az új királynak és feleségének, Letícia hercegnőnek pedig majd a parlamenttől a királyi palotáig kell végigvonulniuk.

A spanyol minisztérium szerint a letartóztatott csoport vezetőjének vélt férfi 2001-ben Afganisztánban, majd később Guantanamón is fogoly volt.

Csak múlt hónapban a spanyol rendőrség hat spanyol férfit tartóztattak le az ország exklávéjában, a marokkói Melillában. Ellenük is ugyanaz a vád, mint a mostani esetben: szélsőséges iszlamista harcosok – egész pontosan 26 – Szíriába, Maliba és Líbiába való küldése, hogy terrorcsoportokat segítsenek.

Az iszlám harcosok Európából és Észak-Afrikából való áramlása olyan helyekre, mint Szíria, Mali vagy Líbia, majd onnan való visszatérésük Spanyolországba lehetséges veszélyt jelent a hispániai országban a terrortámadások végrehajtására. Ez pedig komoly gondokat okoz az ottani hatóságoknak. Tavaly márciusban például Melillában egy spanyol és két francia férfit tartóztattak le terroristatoborzás és szállítás miatt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.