Terroristák lehetnek az ENSZ ügynökségénél

Irán figyelmeztetett, hogy az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) munkatársai közé terroristák és szabotőrök épülhettek be.

Fereydun Abbasi-Davani, az Iráni Atomenergia Szervezet feje egy elég szokatlan kirohanást intézett az ügynökség ellen a NAÜ bécsi konferenciáján hétfőn. Kijelentette, az ügynökség munkatársai közé „terroristák és szabotőrök épülhettek be, akik titokban döntéseket is hoznak.”

Utalt egy augusztus 17-ei incidensre, amikor is egy robbantással elvágták a Qom városából a fordói föld alatti urániumdúsító létesítménybe vezető elektromos vezetékeket. A következő nap a NAÜ ellenőrei bejelentés nélkül érkeztek a helyszínre, és meg akarták vizsgálni a területet. Abbasi-Davani szerint a két esemény összefügg, és emlékeztetett arra, hogy az áramkimaradás az egyik lehetséges módja, hogy leállítsák a centrifugákat a létesítményben.

Az iráni atomügyekkel foglalkozó szervezet vezetője azzal vádolta a NAÜ-t, hogy rosszul kezeli az ügyeket, ráadásul döntéseit túlságosan befolyásolják egyes államok. Abbasi-Davani hangsúlyozta, a szervezet mindig is elutasította tömegpusztító fegyverek gyártását és alkalmazását. Ezzel együtt azt is kijelentette, hogy az iráni atomprogram elleni szabotázs elbukott, és a jövőben is kudarcot fog vallani.

A NAÜ vezetője, Yukiya Amano válaszul elmondta, az ügynökség a párbeszédet szeretné szorgalmazni Iránnal, annak ellenére, hogy már egy ideje nem haladnak egyről a kettőre. Csütörtökön az ügynökség már megfeddte Iránt, amiért továbbra sem hajlandó felfüggeszteni urándúsító programját. Az izraeli miniszterelnök vasárnap már arra figyelmeztetett, hogy Iránnak „hat-hét hónap múlva 90 százalékban meglesznek arra az eszközei, hogy atomfegyvert állítson elő.” Benjamin Netanjahu szerint egyetlen módon állíthatják meg Iránt: az Egyesült Államoknak meg kell húznia egy „vörös vonalat”, amelyet átlépve Irán katonai beavatkozásra számíthat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.