Terroristák a csecsen parlamentben

Fegyveresek támadtak a csecsenföldi parlamentre Groznijban. A kedd reggeli akciót három támadó követte el, egyikük az épület bejáratánál robbantotta fel magát, ketten pedig a második emeleten barikádozták el magukat, majd a rendfenntartó erők közeledésével ők is működésbe hozták a rájuk erősített bombákat – áll a Nemzeti Terrorelhárító Bizottság (NAK) beszámolójában.

 A támadásban két rendőr és a parlament vezető beosztású alkalmazottja életét vesztette, tizenheten megsebesültek – jelentette az Itar-TASSZ orosz hírügynökség. Az orosz parlament Biztonsági Bizottságát vezető Vlagyimir Vasziljev ugyanakkor négy-öt terroristáról számolt be, akik mindegyike bejutott az épületbe. Ketten felrobbantották magukat, hármat a rendfenntartók semmisítettek meg.

Bár az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság központjában ez volt az elmúlt évek legsúlyosabb akciója, a helyi parlament a kedden sem függesztette fel munkáját.

Ramzan Kadirov a helyszínen intézkedett a rendkívüli erők bevetéséről. A csecsen köztársaság feje nagyra értékelte a felszámoló akciót, amelynek kidolgozásában részt vett a köztársaságban munkalátogatáson tartózkodó orosz belügyminiszter, Rasid Nurgalijev is.

Augusztus végén Kadirov szülőfaluja ellen követett el nagyszabású támadást harminc fegyveres, amikor a Moszkva bizalmát élvező csecsen vezető ott tartózkodott. Hat rendőr és 12 fegyveres ellenálló vesztette életét. A centoroji támadást akkor a Huszein Gakajev vezette csoport vállalta magára. Ez a közelmúltban vált le a szeparatisták – szintén vahhabita észak-kaukázusi állam létrehozását célzó – Kaukázusi Emirátus nevű szervezetéről, amelyet Doku Umarov vezet. A keddi akció mögött is kettejük rivalizálása állhat.

Az incidens azonban a fegyveresek elleni sikerekről beszámoló Kadirovra és az elnöksége alatt az Észak-Kaukázus pacifikálását ígérő jelenlegi kormányfőre, Vlagyimir Putyinra nézve is presztízsveszteség. Különösen, hogy Csecsenföld mellett ma már az egész Észak-Kaukázus több köztársasága veszélyes gócpontot képez, Szaratov megyétől Észak-Oszétián, Ingusföld át Dagesztánig.

Az orosz biztonsági erők fegyveresei a csecsenföldi parlamentnél
Groznij, 2010. október 19. Az orosz biztonsági erők fegyveresei az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld parlamentjének megrongálódott épülete körül állnak Groznijban 2010. október 19-én. Ezen a napon a RIA Novosztyi hírügynökség meg nem erősített értesülése szerint két öngyilkos merénylő felrobbantotta magát az épület mellett, továbbá két fegyveres, akikkel a biztonsági erők utóbb végeztek, a parlament épületében tűzharcba kezdett az őrséggel.(MTI/AP/Musa Sadulayev)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.