Terroristák a brit titkosszolgálatnál?

Terrorizmus gyanúja miatt elbocsátottak a brit belföldi hírszerzés (MI5) kötelékéből hat, titkosügynöki kiképzés alatt álló muzulmán férfit.

A Daily Telegraph idézte a terrorellenes parlamenti albizottság elnökét, aki szerint a szóban forgó egyének átvilágításakor "erős kételyek" merültek fel a múltjukkal kapcsolatban. A belügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

2005. júliusában London központjában robbantottak terroristák
The bomb destroyed number 30 double-decker bus is seen in Tavistock Square in central London in this July 8, 2005 file photo. Emergency crews at last July's London bombings were let down by poor communications and flawed plans to help survivors, a 6-month inquiry concluded on Monday. BEST QUALITY AVAILABLE REUTERS/Dylan Martinez/Files (BRITAIN)

Mint Patrick Mercer albizottsági elnök közölte, a muzulmán férfiak közül ketten korábban megfordultak olyan kiképzőtáborokban, amelyeket az al-Kaida terrorszervezettel összefüggésben szoktak emlegetni. Ez a két személy már hetekkel ezelőtt megkezdte a kiképzést az MI5-nál. A többi négynek az életrajzában pedig olyan, több hónapos "lyukak" tátongtak, amelyre nem tudtak magyarázatot adni. Az ő kiképzésük a napokban kezdődött volna.

Az ellenzéki honatya a történtek fényében parlamenti vizsgálatot követel annak kiderítése végett, vajon dolgoznak-e al-Kaida-szimpatizánsok a brit hírszerzésnél.

A brit titkosszolgálatok (MI5, MI6) a négy évvel ezelőtti londoni merényletek után kezdtek el muzulmán hátterű ügynökjelölteket toborozni. Az indoklás szerint a szolgálatok így szerették volna bővíteni információforrásaikat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.