Terroristák feltételezett segítői ellen emeltek vádat Brüsszelben

Terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekben való részvétel miatt vádat emeltek két újabb ember ellen a Brüsszelben elkövetett öngyilkos merényletekkel összefüggésben – közölte a belga főügyészség kedden.
A vádhatóság csak Smail F. és Ibrahim F. néven azonosította a két férfit, akiket a március 22-én Brüsszelben elkövetett öngyilkos merényletek elkövetői számára bérelt lakással hozott összefüggésbe.

A főügyészség úgy tájékoztatott, hogy a két férfi ellen terrorista csoportban, terrorista gyilkosságokban és merényletkísérletben való részvétel, valamint terrorista tevékenység kiterveléséért és dzsihadista sejt rejtegetése miatt emeltek vádat.

Az RTBF belga közszolgálati televízió úgy tudja, hogy a gyanúsítottak a szombati rendőrségi akció során, a Brüsszel Etterbeek nevű kerületében átkutatott lakás bérlői voltak. Innen indult március 22-én Khalid el-Bakraoui és segítője, Osama Krayem a brüsszeli metróba, hogy öngyilkos merénylet kövessenek el.

A rendőrség tájékoztatása szerint a szombati rajtaütés során sem robbanóanyagot, sem fegyvert nem találtak a lakásban.
Khalid el-Bakraoui 17 embert ölt meg március 22-én, amikor felrobbantotta magát a brüsszeli metró Maelbeek nevű állomásán. Társa, a svéd állampolgárságú Osama Krayem elhagyta a helyszínt. Őt pénteken fogták el a hatóságok, s őt is terrorista bűncselekményben való részvétellel vádolták meg.

Elfogását követően az ügyészség szóvivője elmondta, hogy ő volt az, akit egy áruház belső kamerarendszere rögzített, miközben a repülőtéren elkövetett robbantásos merényleteknél használt táskákat megvásárolta.

A két helyszínen, a repülőtéren és a metróban végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban harminckét ember halt meg, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek, köztük két magyar is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.