Terrorista légicsapások India ellen?

Légicsapásokat hajthatnak végre terroristák Indiában - mondta a légierő parancsnoka csütörtökön. Az indiai titkosszolgálatok figyelmeztetésére riadókészültséget rendeltek el az ország nagyobb repülőterein. A védelmi miniszter figyelmeztetett: készüljenek fel légi és tengeri támadásokra is.

Légicsapásokat hajthatnak végre terroristák Indiában - jelentette csütörtökön a PTI indiai hírügynökség a légierő parancsnokát idézve.
Az indiai titkosszolgálatok figyelmeztetésére riadókészültséget rendeltek el az ország nagyobb repülőterein. A.K. Antony indiai védelmi miniszter már szerdán figyelmeztette a katonai vezetőket: készüljenek fel légi és tengeri támadásokra is.

Az állami televízió felvételein látható volt, hogy a rendőrök  őrizték a fővárosban, Újdelhiben a nemzetközi repülőtér bejáratait. A rendőrség kordont vont a dél-indiai Csennai (a korábbi Madrasz) iparváros reptere köré. A reptereknél szigorú ellenőrzés alá vetik a járműveket és a  csomagokat.

A tévé beszámolója szerint azt követően rendeltek el készültséget, hogy a Dekkáni Mudzsáhidek nevű szervezet, amely korábban a Mumbaiban végrehajtott merényletsorozat elkövetéséért is vállalta a felelősséget, elektronikus levelet küldött. Ez utóbbiról ugyanakkor a hatóságok nem tudnak.

A mumbai támadássorozat óta felerősödtek Indiában a kritikus hangok az ország túlságosan laza biztonsági készültségével szemben. Musumi Csakravarti, a polgári légi közlekedési minisztérium szóvivője elmondta, hogy nemcsak az utasokat, csomagjaikat és a reptérre érkező járműveket ellenőrzik, de szigorú intézkedéseket hoztak a légtér felügyeletére is.

Terrorista fenyegetést élt át csütörtökön Újdelhi is: mint arról  a Times Now indiai televíziós csatorna beszámolt, a főváros kormányzati  negyedében ki kellett üríteni egy bírósági épületet bombariadó miatt.

Közben nyilvánosságra került, hogy India a Laskar-e-Taiba  törvényen kívül helyezett pakisztáni iszlamista csoport két vezetőjét gyanúsítja a múlt heti mumbai támadások kitervelésével. Egy névtelenséget kérő indiai titkosszolgálati  illetékes csütörtökön arról számolt be, hogy a nyomozás során eddig összegyűjtött bizonyítékok Zaki ur-Rehman Lahvira, illetve Juszuf  Muzammilra terelik a gyanút. Ők a csoport Kasmír és India más területei ellen irányuló akcióinak vezetői. Az indiai hírszerzés szerint mindketten Pakisztánban rejtőznek.

Már most olvadozik a Mumbai készültség

A szállodák és bevásárló központok kamerás megfigyelő rendszereket szerelnek fel, a vasútállomásokat pedig fegyveres rendőrök védik Mumbaiban, ahol az elmút héten fegyveres támadók 171 emberrel végeztek. Ezeket a fejlesztéseket réges-rég el kellett volna végezni, de csak most, a tragédia után került rájuk sor, mondta a Reuters hírügynökségnek Pramoud Rao indiai biztonsági szakember.

- Mindig ez van: csak akkor védekezünk, amikor már megtörtént a baj - mondta Rao. - Amúgy az indiaiak inkább az égiekre hagyatkoznak, gondolván, majd az istenek megvédenek.

Az elektronikus biztonsági berendezsekre mindig nagy a kereslet egy-egy terrortámadás után. A 2006-os mumbai vonat-robbantások után és az idén India-szerte elkövetett robbantások után is megemelkedett a forgalom. Azonban az 1.2 milliárdos lakosú országban még mindig csak évi 360 millió dollárnak megfelelő pénzt költenek biztonságtechnikára, mondta Rao.

- A legtöbb turista látványosságnál, szállodánál vagy vasútállomásnál eddig egy képzetlen őr volt csak, aki kapott havi 50 dollárt, hogy a bejáratnál ácsorogjon - mondta Rao. - leginkább csak a politikusokat védik, meg a közlekedési kihágásokra figyelnek. Mumbai, ahol majdnem 20 millióan élnek és a partvidék is hosszú, védtelen volt a víz felől.

Csak egy hét telt el a támadás kezdete óta, és a városban máris visszatért a fejetlenség, jelentette a Reuters. A pályaudvari fémdetektorokon például úgy ment át az utasok nagy része, hogy le sem lassítottak, még ha a piros STOPlámpa ki is gyulladt. A fegyveres, kutyás őrök csak néha ellenőriztek valakit, látszólag teljesen véletlenszerűen. Más vasútállomásokon a rendőrök egyenesen újságot olvastak vagy teáztak, bár a golyóálló mellényt ehhez sem vették le.

A szállodákban, különösen a nagy luxusszállókban, minden emeleten külön őr vigyáz a rendre. A mumbai rendőrfőnök is azt mondta, hogy a szállodák, köztük a nemrég megtámadott Taj Mahal is, célpont maradt.

- Most lesz igazán fontos a biztonság - mondta Rao. - A luxushotelekben is egyre nehezebb lesz elfogadtatni a vendégekkel a motozást. Nem lehet mosolyogva, udvariasan motozni, de meg kell tenni mindent. Nem szabad felejteni, mert különben visszaállunk abba a rutinba, amely a tragédiát lehetővé tette. Ez a dolog igazi veszélye.

Indiai tűzszerész hatástalanított pokolgéppel
Indiai tűzszerész hatástalanított pokolgéppel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.