Terrorista-támadástól tart Obama

Barack Obama nemzetbiztonsági kabinetje mielőbbi összeállítását, és gazdasági csapatának létrehozását tekinti legfontosabb feladatának. Az új amerikai elnök először adott televíziós interjút.

Barack Obama nemzetbiztonsági kabinetje mielőbbi összeállítását tekinti egyik legfontosabb feladatának - a megválasztott amerikai elnök erről a választás óta első ízben adott tévés interjújában beszélt a CBS televízióban vasárnap este.

"Az átmeneti periódus potenciálisan érzékeny időszak, amikor terrorista támadás történhet" - mondta, kiemelve, mindent megtesznek, hogy a hatalomátadás a lehető legsimább legyen.

Az új elnök ugyancsak leglényegesebb feladatai között említette gazdasági csapatának kiépítését, annak megvitatását, hogyan lehet munkahelyeket teremteni, miként hozható rendbe a gazdaság.

A 700 milliárdos banki mentőcsomag felhasználása kapcsán finoman bírálta Henry Paulson pénzügyminisztert. "Nem minden végrehajtott lépés működött úgy, ahogy remélte" - mondta, de megjegyezte, hogy a miniszter nagyon nehéz körülmények között dolgozik, a nagy depresszió óta nem látott súlyosságú válságban. Leszögezte, akármibe is kerül, stabilizálni szeretné a gazdaságot és helyreállítani a fogyasztók bizalmát. "A legfontosabb, hogy elkerüljük a recesszió mélyülését" - hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy az amerikai autóiparnak segítséget kell nyújtani.

Megerősítette: hivatalba lépésétől kezdve azon fog dolgozni, hogy csökkentsék az iraki csapatlétszámot és megerősítsék az afganisztáni jelenlétet. Azt mondta, "az al-Kaidát egyszer s mindenkorra ki kell iktatni". A célkeresztbe helyezi Oszama bin Ladent, aki szerinte nemcsak jelkép, hanem az operatív vezetője egy olyan szervezetnek, amely amerikai célpontok elleni támadásokat tervez.

Azt a választási kampányban hangoztatott ígéretét is megismételte, hogy be fogja zárni a guantánamói fogolytábort, és garantálja, hogy ne kínozzanak terroristagyanús személyeket. "Ezeknek az erőfeszítéseknek részben az a céljuk, hogy helyreállítsák Amerika erkölcsi tartását a világon" - fogalmazott.

Megerősítette, hogy a napokban egyeztetett Hillary Clinton New York-i szenátorral, akit az egyik legkomolyabb politikusnak nevezett. Arról azonban nem nyilatkozott, hogy a volt first ladyt beemelné-e kabinetjébe. Kijelentette, hogy republikánus tagja is lesz kormányának, de azt már nem mondta meg, hogy egy vagy több.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.